Na današnji dan prije 95 godina rođen je Alija Izetbegović

Date:

Alija Izetbegović rođen je na današnji dan 1925. godine.

Bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na našu zemlju..

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a umro je 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

Dženazu Aliji Izetbegoviću u Sarajevu predvodio je tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, a procjenjuje se da joj prisustvovalo više od 100.000 ljudi, kao i veliki broj bosanskohercegovačkih i međunarodnih zvaničnika.

dženaza.jpg - Na današnji dan prije 95 godina rođen je Alija Izetbegović
Foto: Dženaza prvom predsjedniku Republike BiH 22.10.2003.godine

Uz velike vojen počasti ukopan je na Šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu.

mezar-Alije-Izetbegovic.jpg - Na današnji dan prije 95 godina rođen je Alija Izetbegović
Foto: Mezar Alije Izetbegovića

Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan.

U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

proces.jpg - Na današnji dan prije 95 godina rođen je Alija Izetbegović
Foto: “Sarajevski proces”

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.

Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika. Bio je intelektualac, mislilac i lider čija su ideja i misao bile podjednako priznate i na Istoku i na Zapadu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related