Na jugu domovine: Iftar s Bošnjacima Neuma

Grupa džematlija Vrapčića, predvođena imamom Kenanom ef. Ovčinom, donijela je u Mostaru pripremljen iftar i zajednički se iftarili sa muslimanima Rabrana, u kojem živi najveći broj bošnjačkih povratnika na području Neuma. Kenan ef., ističući zadovoljstvo posjetom Bošnjacima na ovom području, naglasio je da je ideja organiziranja zajedničkog iftara dobila zdušnu podršku džemata i Džematskog odbora Vrapčići.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Stolac Mersed ef. Šabanović, koji je sa članovima hora Medžlisa prisustvovao iftaru, istakao je važnost ramazanskih posjeta bošnjačkim povratnicima na području Medžlisa te kazao da tokom ramazana Medžlis organizira klanjanje teravih-namaza gdje god ima bošnjačkih povratnika na području stolačkog Medžlisa.

Više od dvadeset povratnika Bošnjaka, ali i onih koji su za ovu priliku pristigli iz Dubrovnika i Čapljine prisustvovalo je zajedničkom iftaru.

Zadovoljstvo i radost ovim vrijednim gestom nisu se mogli sakriti, a Remza Tucaković ističe da im puno znače ovakve posjete, zahvalivši se džematu Vrapčići što su ih obradovali. Također, Ejub Tucaković pohvalio je Medžlis Islamske zajednice Stolac na brizi koju poklanja bošnjačkim povratnicima, a u ramazanu posebno zbog organiziranja klanjanja teravih namaza.

Nakon iftara članice hora stolačkog Medžlisa su izvele prigodni program, dok su imami Mersed ef. Šabanović i Kenan ef. Ovčina održali kraća predavanja.

Na području općine Neum prije agresije je živjelo 5% Bošnjaka, a od 2000. godine Bošnjaci su se vratili na svoja ognjišta, najviše u selo Rabrane u kojem se nalazi i mesdžid.