Na Kosovu otvorene džamije nakon dva i po mjeseca

Džamije na Kosovu, koje su bila zatvorene dva i po mjeseca zbog pandemije korona virusa danas, 28. maja, ponovo su otvorene za vjernike.

Mnogi vjernici su se danas odazvali pozivu na namaz u džamijama, što nisu imali mogućnosti da urade od 14. marta kada su džamije bile privremeno zatvorene odlukom Islamske zajednice Kosova. U velikoj džamiji “Sultan Mehmet Fatih” danas je klanjalo namaz desetine vjernika u skladu sa mjerama za sprečavanje širenja korona virusa. Vjernici su nosili maske i rukavice i poštovali propisanu fizičku distancu.

Prema novim pravilima, vjernicima nije dozvoljeno da koriste abdesthane i neće biti okupljanja osim namaza u džamiji, dok će hutba petkom trajati najviše do 10 minuta.

Glavni imam Islamske zajednice Kosova Sabri Bajgora izjavio je da je otvaranje džamija dobra vijest za sve vjernike.

– Mi smo se strogo pridržavali svih preporuka koje su nam stigle od državnih organa, Ministarstva i Nacionalnog instituta javnog zdravlja kojima se zahvaljujem na posvećenosti, marljivosti i neumornom radu na zaštiti zdravlja stanovništva – rekao je Bajgora.

Ali Sefaj, koji je danas klanjao u džamiji, kaže da su džamije u nekim selima gde je mali broj džematlija, mogle da budu otvorene i ranije, tokom ramazana, ali da je sretan što se to dogodilo i sada.

– Zahvala ide Bogu koji nam je omogućio povratak u džamiju. Neopisiva je radost, koja se ne može riječima opisati zbog činjenice da klanja u Allahovoj kući i sa džematom. Nadam se da više nećemo imati ovakvih izazova i istovremeno učimo iz ovog iskušenja da nas mali virus navodi da shvatimo veličinu Boga i koliko smo mali kao ljudska bića – kazao je on.

Bivši mujezin, koji je u ovoj džamiji služio oko 20 godina, Ahmet Ajeti rekao je da mu je nedostajala džamija, pogotovo jer je u to vrijeme ostao zatvoren kod kuće zbog pandemije.

– Veliko je iznenađenje i zadovoljstvo, jer nam je mnogo nedostajalo, a kod kuće smo bili zarobljeni. Daće Bog da se ovo neponovi i da svi bolesnici budu izliječeni – rekao je Ajeti.

Od danas građani Kosova imaju i ublažen režim kretanja i mogu slobodno da se kreću u intervalu od 5 ujutro do 21 sat uveče. Takođe, odlukom Vlade Kosova od subote, 30. maja, zatvaraju se karantini otvoreni tokom pandemije COVID-19. Građani koji budu ulazili na Kosovo ići će u samoizolaciju na 14 dana.

(Anadolija)