Na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima

Date:

Poklanjanjem hatma dove, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehlucima danas je obilježeno nekoliko značajnih događaja iz bliže i dalje prošlosti Mostara.

Dovu šehidima univerzalnog značenja i islamom proklamiranih vrijednosti života proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, dok su cvijeće na spomen – obilježje položile brojne delegacije udruženja proisteklih iz odbrambeno oslobodilačkog rata, političkog i javnog života u ovom gradu.

– Danas se u dovama našim sjećamo onih koji su svoje živote položili za odbranu ovoga grada, onih koji su pali u zatočeništvo pa mučki poubijani, te onih koji su na pravdi Boga, samo zato što su bili drugoga imena i vjere, odvođeni u koncentracijske logore da tamo pate, daleko od svojih najrođenijih, poniženi i bijedni. Mi znamo da nema pune pravde bez Božije pravde, ali su zemaljska istina i pravda sagledane sudskim očima i presudama. Pravda i Istina, one su ispisane krvlju onih kojih nema i koji su propatili puno, da bi ovaj Grad bio i ostao slobodan, pravičan i otvoren za sve njegove narode, vjere i kulture – navodi se, između ostalog, u proučenoj dovi.

Osim simbolike koju deveti maj ima u svijetu, u Mostaru se ovaj dan obilježava i kao dan otvorenog napada  HVO-a i HV-a na slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine, te stradanje zarobljenih oficira i vojnika u Komandi IV korpusa 1993.godine.

– Danas se sjećamo, ne samo naših heroja iz Komande korpusa, već svih onih koji su svojom hrabrošću odbranili Mostar tih dana. Tih dana su vođene najsudbonosnije bitke za slobodu – istakao je predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i jedan od ratnih komandanata Armije Republike BiH Šerif Špago.

Ovaj datum i datum deblokade Mostara 30. juni 1993. godine, kako je naglasio Špago, najznačajniji su u novijoj historiji Mostara.

Također je istakao da je u skorijoj budućnosti neophodno na relevantan način na svim poljima društvenog djelovanja i u naučnim i kulturnim formama i oblicima osvijetliti ove događaje.

Azra Penava, supruga ubijenog oficira Armije RBiH u zgradi Komande, poručila je da ovo jedan od načina pamćenja agresije HVO-a i Hrvatske vojske, podsjećanje na pravosudne haške presude o udruženom zločinačkom poduhvati, ali i način da se pošalje snažna poruka  domaćem pravosuđu da procesuiraju zločince.

– Nažalost, oni slobodno šetaju i žive ugodnije od onih koji su oslobađali ovaj grad – kazala je Penava.

Za svirepo ubistvo 12 zarobljenih oficira i vojnika Armije RBiH još uvijek niko nije odgovara.

Istraga o ovom zločinu vodi se na Sudu Bosne i Hercegovine. Porodice ubijenih dvadeset sedam godina nakon ubistva ni danas nisu u stanju posložiti osjećanja.

Bol, kako ističe Penava,  zbog činjenice da pravda nije zadovoljena, ne može nikada proći.

(Hasan Eminović)

 

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related