Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp


-Iako je padala kiša i bilo je prohladno, prezadovoljni smo kako je sve prošlo i koliki broj mladih ljudi je učestvovao na drugom Omladinskom kampu, kazao je sekretar Asocijacije za aktivno društvo Donji Vakuf, Ismail ef. Elkaz.

Kamp je bila prilika za druženje mladih uz zabavne igre kao što su skok u dalj, povlačenje konopca, bacanje kugle s ramena, odbojke i trčanja. Najveću pažnju svih učesnika izazvalo je rekreativno gađanje s vazdušnom puškom.

Nakon završenih takmičarskih igara uručene su zahvalnice, a Mufid Vileš je bio najbolji u bacanju kamena. Tarik Opardjia bio je najbolji u disciplini skok u dalj, dok su zahvalnice za takmičarsku igru skakanje u vreći osvojili Jusuf Elfarahati i Zemira Čavak. Nakon odmjerenih snaga u povlačenju konopca, prvo mjesto pripalo je ekipi Asocijacija AZAD. Najbolja u odbojci bila je ekipa Odbojkaškog kluba AS Donji Vakuf. I ove godine je Dženana Čepalo bila najbolja u trčanju za žene na 200 metara, dok je Emir Halilović bio najbolji u trčanju za muškarce na 500 metara.

Gađanje vazdušnom puškom izazvalo je najveću pažnju, a nakon takmičarskog dijela najbolji su bili Vernes Žuljko i Merjem Delić.

Nakon klanjanja podne namaza, prisutnima se obratio i izaslanik muftije travničkog Zehrudin ef. Hadžić glavni imam MIZ Jajce, koji je istakao važnost okupljanja mladih u danima Ajvatovice, i potrebu da se Ajvatovica podmladi kako bi tradicija bila nastavljena i u godinama koje dolaze.

Historijski čas o odbrani Prusca ali i 21.maju, danu kada je počeo napad na Prusac u proteklom ratu, održao je komadant Faruk Aganović – Jupi, te je skrenuo pažnju mladima o važnosti okupljanja i druženja u danima Ajvatovice, te očuvanja dugogodišnje tradicije Bošnjaka.

Omladinski kamp za mlade Islamske zajednice BiH održan je na platou Ajvatovice u povodu obilježavanja 507. Dana Ajvatovice.