Na sajmištu u Milanu izgrađena terenska bolnica za intenzivnu njegu

Date:

Na sajmištu u Milanu izgrađena je terenska bolnica za intenzivnu njegu sa 200 kreveta, kako bi pomogla ublažavanju pritiska na pretrpan zdravstveni sistem na sjeveru Italije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bolnicu, ispostavu milanske polikliničke bolnice, za deset dana je izgradilo 500 radnika, uz 21 milion eura donacija, od kojih je gotovo polovina došla od stanovnika Lombardije i bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Zvaničnici kažu da se radi o specijalizovanom bolničkom krilu, sa apotekama, radiološkim odjeljenjima i drugim specijalizovanim paviljonima. Naglašavaju da bi se slične bolnice, u jeku borbe protiv širenja novog koronavirusa, mogle izgraditi u centralnoj i južnoj Italiji.

Prema posljednjim zvaničnim podacima Civilne zaštite Italije, koji su objavljeni u ponedjeljak uvečer, u Lombardiji je 1.330 oboljelih od COVID-19 na intenzivnoj njezi, od ukupnog 3.981 takvog pacijenta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 39.000 ljudi, a potvrđeno je preko 800.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 170.000 ljudi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related