Na stadionu “Wanda Metropolitano” u Madridu počela masovna vakcinacija protiv COVID-19

Date:

Masovna vakcinacija protiv nove vrste korona virusa počela je na stadionu u Madridu, glavnom gradu Španije.

Prva masovna vakcinacija protiv COVID-19, koje je počela na stadionu “Wanda Metropolitano” Atletico Madrida, obuhvata policiju, medicinsko osoblje, vatrogasce i zaposlene u uredima civilne zaštite.

Čelnica regionalne vlade u Madridu Isabel Diaz Ayuso koja je obišla prostorije za vakcinaciju, izjavila je da se koriste vakcine kompanije AstraZeneca.

Ayuso je kazala da je uprava Madrida do sada primila 400.000 doza vakcine.

Navodeći da su počeli različite kampanje za vakcinaciju, Ayuso je najavila da očekuju da se na proljeće ubrza opskrba vakcinama, a od aprila će početi masovna vakcinacija tokom koje će biti vakcinisana većinu stanovnika Madrida.

Veliki prostori poput stadiona, dvorana i izložbenih salona širom Španije koristit će se za masovnu vakcinaciju protiv COVID-19.

Masovna vakcinacija će se odvijati i u sportskom kompleksu Las Razos, WiZink centru, u kojem Real Madrid igra košarkaške utakmice, a ujedno je i izložbeni salon, stadionu ”Nou Camp” u Barceloni i “Sanchez Pizjuan” u Sevilli.

U Španiji, jednoj od zemalja u kojoj je COVID-19 najzastupljeniji u Evropi, od posljedica zaraze do sada je umrlo 68.468 ljudi, a ukupno su registrovana 3.170.644 slučaja.

Od kompanija proizvođača vakcina s kojima je Evropska unija (EU) potpisala sporazum, do sada je u Španiju stiglo 4.508.845 doza vakcina.

Vlada je postavila cilj da do kraja ljeta vakciniše 70 posto španske populacije (oko 47 miliona), ali čini se da će ga teško ispuniti zbog kašnjenja u isporuci vakcina.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related