Na tromeđi Njemačke, Francuske i Švicarske ponovo osnovan džemat Weil am Rhein

Date:

Na samom rubu pokrajine Baden Württemberg, u gradu Weil am Rhein, održana je Osnivačka skupština Džemata Weil am Rhein, koji je egzistirao od  1992. do 1998. godine, kada je ugašen zbog povratka velikog broja bh. državljana u Bosnu i Hercegovinu.

Osnivačkoj skupštini, održanoj 11. jula, na dan kada se Bošnjaci i svi drugi čestiti ljudi sjećaju genocida u Srebrenici, prisustvovalo je dvadesetak osoba – muškaraca, žena i omladine.

Inicijator ponovnog pokretanja Džemata je Džemal Dedukić, povratnik, koji se u potrazi za zaposlenjem prije četiri godine ponovno obreo u istoj sredini i u kojoj nije želio da on i njegovi najbliži budu bez imama i mesdžida.

Sa istom idejom okupili su se i ostali, uglavnom mladi parovi sa djecom pristiglom za vjersku pouku, prenosi Igbd.org.

Uz uredno poslane pozivnice za Osnivačku skupštinu dostavljen je i unificirani, od Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD) usvojen i na Saboru potvrđen Statut, koji određuje svrhe i ciljeve Džemata, te njegov način rada i djelovanja.

Uvodno obraćanje održao je Džemal Dedukić u ime grupe inicijatora, a u ime Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Stuttgart skup je poselamio predsjednik Medžlisa Ishak ef. Alešević, koji je prenio i selame glavnog imama Medžlisa Enver ef. Pašalića.

Najprije su se prisutni pojedinačno predstavili na skupu, a potom su, iznijevši viđenja i potrebe za džematom, jednoglasno donijeli Odluku o osnivanju Džemata, što je propraćeno učenjem tekbira. 

Kako su prisutni već od ranije već bili informirani o sadržaju Statuta, iskazali su slaganje sa njegovim sadržajem, ustvrdivši da Statut omogućava široku lepezu djelovanja Džemata, njegovu povezanost sa strukturom Zajednice u horizontalnoj i vertikalnoj ravni, te da ističe pozitivnu integriranost u njemačko društvo.

Statut je potom jednoglasno prihvaćen.

Nakon detaljnijih konsultacija i otvorenog dijaloga izabran je Džematski odbor od devet članova, kojeg će predvoditi Džemal Dedukić.

Za podpredsjednika je izabran Damir Fišek, a za blagajnika Muhamed Redžić, dok je ulogu sekretara u Odboru preuzeo Haris Zahirović, koji je vodio zapisnik na Osnivačkoj skupštini.  

Odbor čine i dvije žene, od kojih će Ajla Hasanbašić biti zadužena za rad sa omladinom, dok će Meliha Redžić biti nadležna za rad sa ženama.

U sastavu Odbora su i članovi Asmir Bekrić i Emir Skrobo, dok je mjesto nebirajućeg člana – imama za sada ostalo slobodno.

Nakon izbora članova Odbora izabran je i tročlani sastav Komisije za nadzor.

Inicijativni odbor zajedno sa budućim džematlijama pripremio je ugodne prostore za rad, priredio zakusku slanih i slatkih jela i napitaka za sve prisutne.

Ovom prilikom zahvalili su upravi turske džamije u Weil am Rheinu, koja im je ustupila prostor i inventar potreban za održavanje ovog događaja.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related