Nagli porast broja izbjeglica u EU u maju

Date:

Broj izbjeglica koji su pokušali ući u Evropsku uniiju naglo se povećao u maju, javili su u nedjelju njemački mediji pozivajući se na Evropsku graničnu agenciju Frontex.

U maju je registrovano skoro 4.300 neovlaštenih prelazaka granice na evropskim vodećim migrantskim rutama, tri puta više nego u aprilu, javio je website medijske grupe Funke.

U aprilu su te brojke opale na rekordno nizak nivo kao rezultat pandemije koropnavirusa, i također su neznatno niže u prvih pet mjeseci 2020. u poređenju s istim periodom prošle godine.

Sudeći po izvještaju, Frontex je registrovao ukupno 31.600 ilegalnih prelazaka granice između januara i maja – šest posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Ruta preko Turske i Grčke bila je najaktivnija migrantska ruta u Evropi, saopćio je Frontex. Od januara do maja registrovano je 12.700 slučajeva, za 28 posto manje nego u prošloj godini.

Još 3.700 izbjeglica prešlo je zapadni Mediteran, od Maroka do Španije, u prvih pet mjeseci ove godine, što je manje od polovine brojke registrovane u istom periodu prošle godine.

Na ostalim rutama, brojke u prvih pet mjeseci bile su više nego u prošloj godini.

Više od 6.900 ilegalnih prelazaka granice zabiljženo je na ruti zapadnog Balkana – povećanje od 50 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Na ruti preko centralnog Mediterana, od Libije i Tunisa do Italije i Malte, registrovano je 5.500 slučajeva, skoro trostruko veća cifra nego u istom periodu u 2019., prenosi dpa.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related