Nagrada ‘Šefik Bešlagić’ Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BIH

Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini dodjeliće sutra nagradu “Šefik Bešlagić“ Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

U saopštnju Fondacije se navodi da se nagrada dodjeljuje za izvanredan doprinos u izučavanju i valorizaciji stećaka, a te da sama Fondacija baštini sjećanje na Šefika Bešlagića, istaknutog bosanskohercegovačkog naučnog radnika, istraživača stećaka i drugih kamenih spomenika.

– Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH krenulo se u nominaciju što je na kraju i rezultiralo upisom stećaka na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2016. godine. Zahvaljujući kvalitetnoj pripremi projekta, vođenjem i predanim radom, mi se danas ponosno svrstavamo među zemlje koje obogaćuju ljudsku civilizaciju – kaže se u obrazloženju Fondacije Stećak.

Osnivač Fondacije Senad Šabović ističe da bi nagrada “Šefik Belagić“ od naredne godine trebala postati i regionalna.

– Moja želja je da ova nagrada bude jednako dodjeljivana ustanovama i pojedincima ne samo iz BiH, već i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ove zemlje imaju stećke kao zajedničko kulturno naslijeđe koji su i civilizacijsko dobro i zato se i moramo ponašati u skladu s tim – kazao je Šabović.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3.300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini nalazi se oko 60.000, u Hrvatskoj 4.400, u Crnoj Gori oko 3.500 i u Srbiji oko 4.100.

Uz dodjelu nagrade “Šefik Bešlagić”, Fondacija Stećak u BiH dodjeljuje i zahvalnice ustanovama, institucijama ili pojedincima koji pomažu razvoj Fondacije te organizaciju i implementaciju projekata vezanih za njen rad.

Dobitnici zahvalnica za 2021 godinu su: Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Olimpijski komitet BiH, Ministarstvo kulture i sporta KS, Muzej Hercegovine Mostar, JP BH Pošta doo Sarajevo, Umjetnička galerija BiH, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nakon dodjele nagrada i zahvalnica bit će otvorena izložba rukopisa i fotografija Šefika Bešlagića “Bosanska mramorja”.

Šefik Bešlagić je od 1952. do 1967. godine bio direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH. Tada je sa saradnicima iz Zemaljskog muzeja BiH i drugih ustanova prikupljao terenske podatke s oko 300 nekropola stećaka u Jugoslaviji. Neke nekropole su tada prvi put registrovane, a 1971. Bešlagić je objavio je knjigu “Stećci – kataloško-topografski pregled” s najpotpunijim popisom stećaka ikad napravljenim, saopšteno je iz Fondacije “Stećak”. 

(Preporod.info)