Nagrade za najbolje likovne radove konkursa “Moj(a) bibliotekar(ka)”

Date:

Dodijeljene su nagrade učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola čiji su radovi proglašeni najboljima na likovnom konkursu “Moj(a) bibliotekar(ka)”, raspisanom u povodu Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Komisija je odabrala 30 likovnih radova za online izložbu, od ukupno prispjelih 260 radova potom i tri koja su najbolje odgovorila na zadatu temu.

– Autori nagrađenih radova su Vedad Hondo (Druga osnovna škola, Hrasnica), Harun Hadžić (Osnovna škola “Behaudin Selmanović”, Sarajevo) i Ali Dupovac (Osnovna škola “6. mart”, Hadžići) – navodi se.

Nagrade učenicima uručili su rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj  i Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH u ime Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom uručeni su i poklon paketi knjiga za biblioteke osnovnih škola, koje pohađaju nagrađeni učenici.

Kako prenosi Fena, Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH obilježava se već četvrtu godinu zaredom i bilježi značajan porast javne zainteresovanosti.

– Cilj Nacionalnog dana jeste podsjetiti stanovništvo na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja. Naši partneri u projektu, Sveučilište u Mostaru, te Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću također će doprinijeti tom događaju sa svojim bibliotekama-partnerima – navodi se.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH rezultat je trogodišnjeg Erasmus + Capacity Building projekta Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga.

– Glavni koordinator projekta je bio Institut za tehnologiju iz Irske. Ovogodišnji moto glasi ‘Biblioteka bez zidova’, a u fokusu su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, najmlađi korisnici biblioteka – saopćila je Služba za odnose s javnošću UNSA.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related