Nagradu ‘Šefik Bešlagić’ posvetili Dubravku Lovrenoviću

Date:

Nagrada „Šefik Bešlagić“, koja je ove godine pripala Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, dodijeljena je sinoć u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Tu nagradu za izvanredan doprinos u izučavanju i valorizaciji stećaka dodjeljuje Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini koja baštini sjećanje na Šefika Bešlagića, istaknutog bosanskohercegovačkog naučnog radnika, istraživača stećaka i drugih kamenih spomenika.

Nagradu je preuzeo Mirzah Fočo, izvršni dužnosnik Sekretarijata Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji je zahvalio uime svih bivših i sadašnjih članova te uposlenika.

– Tu nagradu koji nosi ime istaknutog bh. stručnjaka posvećujemo našem bivšem članu, akademiku profesoru Dubravku Lovrenoviću koji je najzaslužniji za upis stećaka u Listu svjetske baštine. Dodjela nagrade ‘Šefik Bešlagić’ predstavlja priznanje i potvrdu dobrog rada Komisije u proteklih 20 godina. Ona predstavlja i dodatni motiv da u svojoj misiji budemo još bolji i da zajedno sa ostalim institucijama za zaštitu naslijeđa, prostornim planerima, urbanistima i drugima, sačuvamo fragmente naše historije i damo ih na upravljanje narednim generacijama – kazao je Fočo.

Osnivač Fondacije Senad Šabović navodi da bi nagrada „Šefik Bešlagić“ već naredne godine trebala postati i regionalna.

–  Moja želja je da ova nagrada bude jednako dodjeljivana ustanovama i pojedincima ne samo iz BiH, već i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Ove zemlje imaju stećke kao zajedničko kulturno naslijeđe koji su i civilizacijsko dobro i zato se i moramo ponašati u skladu sa tim  – kazao je Šabović.

Dodao je da je pokrenuta peticija da jedna osnovna škola u Sarajevu dobije ime Šefika Bešlagića. Inicijativu je podržala i Mirna Imamović, unuka Šefika Bešlagića, koja trenutno živi u inostranstvu.

–  S punim poverenjem smo promociju lika i djela mog djeda, ali još bitnije svega onoga ne čemu je radio, povjerili Senadu Šaboviću i Fondaciji. Smatramo da je to bitno za sve nas i ovu državu. Odlično je što se ovo dešava u Olimpijskom muzeju jer je svijet prvi put imao priliku da više sazna o stećcima upravo na izložbi 1984. godine – kazala je Imamović.

Fondacija Stećak u Bosni i Hercegovini dodijelila je i zahvalnice za 2021. godinu, a dobitnici su JU Gradski muzeji Sarajevo, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Olimpijski komitet BiH, Muzej Hercegovine Mostar,  Umjetnička galerija BiH,  rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i JP BH Pošta Sarajevo.

Nakon dodjele nagrada i zahvalnica otvorena je izložba rukopisa i fotografija Šefika Bešlagića pod nazivom “Bosanska mramorja”.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related