Najduži trend pada dolara u posljednjih deset godina

Date:

Kurs dolara na svjetskim deviznim tržištima spustio se i protekle sedmice prema najvažnijim svjetskim valutama, već osmog zaredom, što je najduže razdoblje njegova pada u zadnjoj deceniji, a posljedica je mnogo lošijih izgleda za oporavak američke privrede u odnosu na ostale najvažnije svjetske ekonomije.

Dolarov indeks DXY, koji pokazuje kretanje kursa američke valute prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, protekle sedmice oslabio je 0,3 posto, na 93.124 boda.

Time je zabilježio pad osmi tjedan zaredom, što je najdulje razdoblje pada kursa američke valute još od juna 2010. godine, jer investitori nastavljaju povlačiti kapital iz dolara i kupovati valute onih privreda koja se u ovom trenutku bolje nose s pandemijskom krizom od SAD-a.

Taj indeks potonuo je u martu s najvišeg nivoa u tri godine za čak 9 posto, a samo u julu bio je na gubitku 4 posto.

– Činjenica je da korona virus u SAD-u predstavlja najgoru epidemiju u odnosu na bilo koju uporedivu ekonomiju, a to je zbog nedostatka upravljanja krizom od strane američkih vlasti. Izbijanje epidemije kreiralo je znatno lošije izglede za američku ekonomiju u odnosu na ostale najveće ekonomije – smatra Ranko Berich, čelnik analitičara u Monex Europe.

I kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih poticaja američkom gospodarstvu, vrijednom između 1.000 i 1.500 milijardi dolara, šteti izgledima dolara, ističu analitičari. Nade u postizanje dogovora sve više blijede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu.

– Dolaru trebaju pozitivne vijesti o poticajima kako bi ojačao, no ja sam siguran da ćemo doći do toga jer ti političari ne mogu doći pred svoje glasače praznih ruku. Jednom kad se to dogodi, dobitci dolara prema jenu mogli bi biti katalizator za jačanje dolara i prema ostalim valutama – kaže Masafumi Yamamoto, valutnih strateg u Mizuho Securitiesu.

Kurs dolara ojačao je prema jenu protekle sedmice za 0,65 posto, na 106,59 jena, što je njegov najveći sedmični rast u zadnja dva mjeseca.

Istovremeno, kurs eura porastao je 0,48 posto prema dolaru, završivši sedmicu na 1,184 dolara, čime je ubilježio dobitke prema američkoj valuti osmu sedmicu zaredom, javlja SEEbiz.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related