Najstarija džamija u Fojnici: Srednja, Atik ili Djevojačka džamija

0
163

Na tlu Bosne i Hercegovine sagrađen je veliki broj džamija. Neke su stare stotinama godina, ali su odolile zubu vremena i svjedoče periodu kada su sultani vladali našom zemljom. Jedna takva džamija nalazi se u Fojnici, gradu koji se može pohvaliti džamijom starom 470 godina.

Atik (stara) džamija ili, kako je još zovu, Srednja ili Djevojačka džamija, zanimljiva je ne samo po svojoj starosti i prkošenju vremenu, nego i po tome što ima tri imena. Smještena je podno brda Prangija. U pisanim izvorima spominje se da je u Fojnici prvi mesdžid sagradio autohtoni stanovnik te varošice Mustafa Hadr sin Hizara hidžretske 958., odnosno 1551. godine.

Mesdžidu se 1570. godine dodaje drvena munara i time Fojnica dobiva prvu džamiju. U to doba varošice nisu mogle postati kasabe dok ne ispune tri uvjeta, a to je da imaju džamiju, stalni džemat i pijačni dan.

Obnovljena je 1820. godine, a o tome govori natpis iznad ulaznih vrata koji je napisao šejh Abdulrrahman Sirrija, obnovom je rukovodio Sirri-baba, šejh tekije na Oglavku u Fojnici.

“Hvala Allahu kad se ponovo podiže ova bogomolja, a to su mnogo želili svi stanovnici ovog kraja. Svi se potrudiše, jer je ovo staro mjesto. Pa njihov trud neka Stvoritelj nagradi. Iz srca Sirrijinog izađe tajanstveni kronogram izražen u dvije strofe, a i brojkama. U ovoj strofi traži tajnu. Hiljadu dvije stotine trideset i šeste sastavi se kronogram, 1236”, piše na Tarihu ispod ulaza u džamiju.

Ovakve džamije lijepe su za oko i dušu, one ostaju i da u vremenima koja dolaze budu vjerni svjedok postojanja bošnjačko-muslimanske kulture i graditeljske tradicije u srcu Bosne. Džamija je u jako dobrom stanju, a velike zasluge za to imaju njeni imami, koji daju ogroman doprinos da okupe što veći broj vjernika, klanjača.

Ova džamija, kako je za Preporod.info kazao njen trenutni imam Ahmed ef. Vuković, omiljeno je mjesto zajedničke molitve muslimana iz Fojnice, a naročito tokom mjeseca ramazana. Zanimljivo je da se u ovoj džamiji tokom ramazana poslije podne-namaza uči ženska mukabela, mukbela koju uče samo žene, što je već prešlo u tradiciju. Prilikom obilaska ove džamije ef. Vuković nam ispričao da su se do sada u njoj mnogi mladi odlučili na zajednički život, na šerijatskom vjenčanju.

Ahmed ef. Vuković

– Kada govorimo o ovoj džamiji s kojom se Fojnica ponosi i aktivnostima u njoj, izdvojio bih redovni zikr četvrtkom i nedjeljom i žensku mukabela uz ramazan. U džamiji se redovno organizuju i šerijatska vjenčanja, jer džamija pruža i jedan poseban ambijent za takve prilike – kaže ef. Vuković.

Ef. Vuković nam priča da ženska mukabela u Djevojačkoj džamiji datira od 1994. godine.

– Predavanje nedjeljom za žene je uveo hafiz Ahmed Gačo, poslije njega tu tradiciju je nastavila Habiba Hadžimejlić i tradicija se čuva i danas. Nažalost, sve aktivnosti su svedene na minimum zbog epidemioloških mjera. I ove godine bit će mukabela, ali učit će je samo nekoliko žena – kaže ef. Vuković. 

atik 2.jpg -

Osim vjernika koji pet puta dnevno dolaze na namaz, brojni turisti često obilaze drvenu džamiju koja je zadržala svoj autentičan izgled. 

Ef. Vuković nam je pojasnio zašto je ova džamija dobila tri naziva.

– Prvi naziv je Stara ili Atik džamija. Drugi naziv je Srednja džamija, jer se prema geografskom položaju nalazi između Čaršijske i Muharem-efendijine džamije. Najzanimljiviji je treći naziv, Djevojačka džamija. Prilikom jedne od obnova džamije nakon njenog spaljivanja mještani mahale Hadrovići nisu imali dovoljno novca za obnovu. U mahali su živjele tri djevojke, bogate i veoma lijepe. Skupljale su godinama bogato ruho za udaju, vrijeme je prolazilo i nisu se nikad udale. Prilikom jedne od obnove ove džamije, dale su sve svoje bogatstvo za džamiju i zato je dobila ime Djevojačka džamija – ispričao nam je Vuković pokazavši Tarih ili zapis o obnovi iznad ulaza u džamiju. 

Prve muslimanske porodice u Fojnici su zabilježene 1485. godine. Prva džamija koja je izgrađena za potrebe muslimana u to vrijeme bila je Atik-džamija. Poslije nje izgrađenja je i Muharem-efendijina džamija u Gornjoj mahali, kako je mještani nazivaju, koja je zanimljiva po tome što kroz nju teče potok.

– U Atik džamiji imamo puno starina koje pokušavamo očuvati – kaže ef. Vuković i podsjeća da su posljednji radovi na obnovi Atik džamiji izvedeni 2001. godine. 

atik 3.jpg -

Nakon spaljivanja džamije, prije 273 godine, u njenom zidu je pronađen najstariji, rukom pisani Kur'an. Kako nam je ispričao ef. Vuković, Kur'an su pronašli mještani, a star je blizu 350 godina.

Prepisivač Kur'ana je Muhamed Ibn Salih ibn Mahmud. Prije sedam godina Vuković je na tavanu džamije pronašao i 70 rukopisa na osmanskom, turskom i perzijskom jeziku. Mnogi prije njega nisu znali koja je vrijednost ove zbirke spisa. 

– U Atik džamiju su dolazili profesori iz Istanbulskog univerziteta i nisu mogli vjerovati da su baš u Fojnici vidjeli takve spise, i to pisane rukom. Pronađen je i tefsir Bejdavija, napisan na osmanskom jeziku, te arapsko-turski rječnik za kojeg turski historičari tvrde da se ne može naći ni u Istanbulu – rekao nam je Vuković. 

Fojničke džematlije sjećaju se kako je top iz ove stare džamije nekada oglašavao kraj posta ili iftar. Top koji su vjernici pronašli u blizini ove bogomolje posljednji put je korišten tokom posljednjeg rata u BiH kada nije bilo struje. 

– Želim napomenuti da smo od Grada Sarajeva dobili repliku topa i da se tradicija oglasavanja iftarskog vremena ponovo radi uz pomoć pucnja topa sa brda Prangija iznad džamije. Top je poklonio bivši gradonačelnik Abdulah Skaka – kaže ef. Vuković. 

Fojnica je poznata po tekijama i bogatom sufijskom ili derviškom životu, a Atik džamija bila je jedna od prvih u kojima je obavljan zikr.

atik 4.jpg -

(A.N./Preporod.info)