Nakon izraelskih napada na Gazu: Palestinci žive u šatorima na ruševinama kuća

Date:

Palestincu Arafatu Zavariji uništena je kuća u nedavnim izraelskim napadima na Pojas Gaze.

Sada živi na ruševinama kuće u kojoj je nekada živio. Nema druge opcije.

Posljednji napadi Izraela na Pojas Gaze započeli su 10. maja a okončani 21. maja, u skladu s prekidom vatre postignutim s Hamasom.

Tokom napada na Gazu ubijena su 254 Palestinca, od toga 66 djece i 39 žena, a 1.484 osobe su ranjene.

Više od 100.000 Palestinaca raseljeno je zbog napada. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), uništeno je više od 1.000 kuća, a prema palestinskim izvorima gotovo 2.000. Na hiljadama je pričinjena materijalna šteta.

U izraelskim zračnim i kopnenim napadima najviše su uništena područja sjeverno od Gaze, , javlja Anadolu Agency (AA).

Područje Beit Lahiya na sjeveru Gaze bilo je meta izraelskih zračnih napada 12. maja. U napadu je uništeno devet zgrada sa više od 35 stanova.

Neke porodice kojima su uništene kuće sklonile su se u okolne škole, a neke su se sklonile kod svoje rodbine.

Neki Palestinci, koji nemaju gdje otići, nastavljaju život u improvizovanim šatorima.

Abdullah Zavaria, koji ima brijačnicu na ulazu u jednu od srušenih zgrada, pokušava se baviti svojom profesijom.

Nakon napada u kojem mu je uništena kuća, suprugu i četvero djece poslao je rođacima, a on živi u improvizovanom objektu.

– Kuća nam je uništena. Pucali su nesumično. Ovdje žive civili. Nije bilo razloga da napadnu ovo mjesto. Mi ne znamo šta da kažemo – kazao je Zavaria.

– U jednom trenutku nam se kuća srušila na glavu. Ispod ruševina smo izvukli osam tijela i više od 40 povrijeđenih. Porodica Et-Tanani, naše komšije, u potpunosti je uništena. Poginuo je Rafet et-Tanani, njegova supruga i četvero djece, od kojih je najstarije imalo šest godina –  ispričao je Zavaria o napadu koji se dogodio 12. maja.

Napominjući da je više od 50 porodica ostalo bez domova Zavaria je kazao da su morali postaviti šatore na ruševinama njihovih kuća.

– Nemam gdje otići. Naša je situacija vrlo teška, nemam načina da obnovim svoju kuću ili iznajmim kuću – izjavio je Zavaria.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related