Nakon napada na džamiju počinioci uputili izvinjenje

Date:

Nakon što je policija identificirala počinioce napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, jučer su oni u pratnji roditelja posjetili Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica.

U razgovoru sa predsjednikom medžlisa Amirom Draganovićem,  glavnim imamom Safet ef. Beganovićem i Merzuk ef. Kozlićrm počinioci su izrazili kajanje i zatražili da im se oprosti.

-U razgovoru sa počiniocima osjetili smo istinsko kajanje i iskrene riječi izvinjenja. Nije nam drago što je došlo do susreta ovim povodom, ali nam je drago što smo čuli riječi iskrenog kajanja i izvinjenja. Rado smo prihvatili poziv roditelja da posjete Medžlis jer ljudi su skloni griješenju, a veličinu čovjeka čini kajanje, traženja oprosta, i prihvatanje ruke izvinjenja-izjavio je za MINA-u glavni imam Safet ef. Beganović.

Beganović je istakao kako je potrebno graditi i održavati dobre komšijske odnose, te kako je ovaj susret s počionicima i njihovim roditeljima, u tom smislu vrlo važan.

Iz Medžlisa su još potvrdili kako su roditelji ponudili da plate troškove sanacije štete pričinjene na džamiji.

-Nakon susreta u Medžlisu na poziv roditelja svi smo zajedno otišli na kahvu, jer kako su kazali počinioci, puno im znači da javnosti pošalju poruku iskrenog kajanja i s druge strane razumijevanja- dodao je imam Beganović.

Podsjećamo da je napad na džamiju osudio i načelnik opštine Radenko Reljić, koji je ponudio da opština sanira nastalu štetu.

Napad na Čaršijsku džamiju u kojem je razbijen prozor i oštećena fasada, desio se 13. januara ove godine. Napadi i verbalna vrijeđanja u prostoru oko ove džamije nisu rijetka pojava. Posljednji napad desio se u oktobru prošle godine.

Džamija je izgrađena u 1885.  godini i bila je najstarija očuvana džamija u Bosanskoj Dubici do 1992. godine i proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamiju je srušio srpski agresor 1992. godine a obnova džamije je počela u maju 2008. iskopavanjem starih temelja.

Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related