Nakon odluke o otvaranju za namaze brojni građani obišli Aja Sofiju

Date:

Nakon što je Vrhovni sud Turske jučer poništio odluku Vijeća ministara kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, već danas je veliki broj građana iskoristio priliku i posjetio dvorište Aja Sofije, javlja Anadolu Agency (AA).

Aja Sofija je danas zatvorena za posjetioce, ali su brojni građani iskoristili priliku da se fotografišu ispred ovog historijskog objekta.

Nakon što je Vrhovni sud Turske poništio odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će Aja Sofija zvanično biti otvorena za molitvu 24. jula, klanjanjem džuma-namaza.

– Uz sve pripreme koje ćemo obaviti, planirano je da klanjanjem džuma-namaza 24. jula Aja Sofiju zvanično otvorimo za molitvu. Nakon što je uklonjen status muzeja, uklanjamo i plaćanje ulaska u Aja Sofiju – poručio je Erdogan.

Podvukao je kako poštuju druga mišljenja u vezi Aja Sofije, ali da je svrha njenog korištenja pitanje suvereniteta Turske. Pozvao je sve da poštuju odluku koju su donijeli pravosudni i izvršni organi zemlje u vezi s Aja Sofijom.

– Vrata Aja Sofije biće širom otvorena svima, i Turcima i strancima, i muslimanima i nemuslimanima – rekao je Erdogan, te dodao:

“U našoj zemlji nalazi se 435 crkava i sinagoga otvorenih za molitvu, to pokazuje da različitosti prihvatamo kao naše bogatstvo.”

Aja Sofija sagrađena je u 6. vijeku. Ova nekada vizantijska crkva, potom džamija, a onda i muzej nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine, kada su izvana izgrađena četiri minareta.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related