“Nakon potopa” nova zbirka poezije Ibrahima Kajan promovirana u Mostaru

Osma knjiga poezije Ibrahima Kajana pod nazivom “Nakon potopa” promovirane je sinoć u okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto” u Narodnoj biblioteci Mostar.

Iako pisana u žanru poezije, knjiga je mnogo više od toga. Za samog autora 40 objavljenih pjesma u četiri ciklusa “Sveto janje”, “Nakon potopa”, “Daleko putovanje” i “Zalazak Sunca” predstavljaju autobiografski historijski pregled njegove intelektualne, duhovne pa i filozofske zapitanosti pojavnih i zbiljskih datosti i njihovih stvarnih refleksija.

Kajanov društveno javni angažman i osjećaj odgovornosti spram vlastite sudbine, sudbine njegove domovina i sudbine njenih naroda, učinio ga je glasovitim eruditom neprikosnoveno preciznog izričaja u kojem se jasno zrcale dugački labirniti izgrađeni policama tek pročitanih knjiga.

– Kajan je jedan od najdosljednijih bosanskohercegovačkih pjesnika koji je ostvario lirsku ispovijest poticanu zbiljom a posjedovana simbolima i arhetipskim situacijama iz biblijsko-kur'anskog semantičkog polja, u čijim se istinama utvrđuje imaginacijom i dalje i izrazima lično podiže do univerzalnih poruka, što jeste suština umjetnosti – ocijenila je emeritus prof.dr. Elbisa Ustamujić.

Misaoni  čovjek, pojašnjavajući izneseni stav, dodala je Ustamujić, okrenut je Gospodaru svjetova koji jedini zna smisao svemu stvorenom.

– U Kajanovim stihovima postoji moralna snaga i odlučnost da se izdrže mrze godine koje nikako da minu i da se odupru “svirepoj bratiji i gospodarima svijeta” koji kroje svijet da se održi uprkos kužnom zlu i stalnoj ugroženosti – pored ostalog, primijetila je Ustamujiuć.

Knjigu su pored profesorice Ustamujić promovirali još mostarski pjesnik prof.dr. Safet Sarić i prof.dr. Irma Marić, profesorica Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

U analizi Kajanovih stihova Sarić je prepoznao kontinuitet koji se ne da varati niti zamajavati, a time ni ostavljati nedoumice kod čitalaca.

– Autor i prizna i ne prizna i ono što jeste i ono što nije i vrijeme i bezvrijeme. Radi se o poetskom izričaju koji kristalno dijagnosticira metamorfoze erotsko ljubavnog senzualizma. Bitak Kajanove lirike lišen je estradne senzacije, a oplemenjen refleksijom senzualizma. Put njegovog lirskog putovanja ne završava “Nakon potopa”. Mnogi će biti skloni pa ovaj naslov “protumače da nakon života nema života”, da je to bilo pa prošlo. Međutim, ovaj naslov ima i značenje da nakon potopa zapravo počinje novi život – istakao je Sarić.

U tom smislu Kajanovu poeziju je poredio sa Šimićevom i Tadijanovićevom.  

Kajanova najnovija zbirka poezije “Nakon potopa” štampana je 2021. godine u izdanju izdavačke Kuće Suhra u Opatiji. Osim u Mostaru promovirana je još i u Zenici.

(Hasan Eminović/Preporod.info)