Nakon tri godine Mustafić završava dokumentarac ‘Transforming tomorrow’

Date:

Nakon tri godine opsežnog istraživanja i snimanja na terenu, istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić u montaži privodi kraju rad na dugometražnom dokumentarnom filmu “Transforming tomorrow” čija je tematika kritički usmjerena na kompanije koje, kako ističe autor, na putu do profita zanemaruju bilo kakve etičke i moralne principe rada.

Mustafić naglašava da je u fokusu tog ostvarenja kompanija ArcelorMittal, čija postrojenja djeluju u BiH, a njihova je “beskrupuloznost u dolasku do profita ostavila brojne posljedice na građane i državu BiH”.

Naslov ostvarenja je, kako navodi taj reditelj, ironičnog naslova koji je radni moto te multinacionalne kompanije.

Priča se, također, dotiče logoraša u BiH i njihove borbe da završe forenzička ispitivanja u rudniku Omarska, mjestu nekadašnjeg logora a čije je područje danas u obuhvatu spomenute kompanije.

– Oni godinama “prikrivaju” što su učinili ljudima Zenice i Prijedora. Naime, nisu dozvolili da se završe forenzička iskopavanja u rudniku Omarska kao mjestu jednog od najstrašnijih logora 90-ih, na kraju 20. stoljeća. Potom se te rude tope u zeničkim postrojenjima željezare bez ekoloških standarda, truje se stanovništvo koje je po broju oboljelih od plućnih bolesti među gradovima s najvišom stopom karcinoma u Evropi – podvlači Mustafić.

Pojašnjava da će gledaoci na kraju filma vidjeti kako je sve to potom završilo u legurama, kao velika željezna instalacija – Olimpijski toranj u čast londonske olimpijade, “senzacija zvana ArcelorMittal Orbit”, visine 114,5 metara.

Godinama, kaže, prati tu temu, još od prvog susreta sa logorašima koji su mu otkrili tu temu.

– To sam bilježio, skupljao arhivu, svjedočio kroz objektiv kamere i divio se upornosti aktivista i boraca za istinu i pravdu. Film je posvećen njima, njihovoj hrabrosti, građanskoj dužnosti – zaključio je Mustafić.

Film “Transforming tomorrow” premijerno prikazivanje zabilježit će na jesen ove godine.

(Fena/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related