Narodni univerzitet Konjic online putem predstavlja Repovačku džamiju

Narodni univerzitet Konjic od petka, 11. decembra, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura, predstavit će Nacionalni spomenik “Repovačka džamija u Konjicu” putem Facebooka, Instagrama i Vibera, a kroz program “Online zbirka nacionalnih spomenika s područja općine Konjic”.

Prema predanju, Repovačka džamija smatra se najstarijom džamijom u Konjicu, njen hair-sahibija bio je Muhammed (Mehmed)-beg, poznat kao Hudaverdi Bosna, a u njegovoj vakufnami zapisano je da je prije njenog sastavljanja 1579. godine “sagradio džamiju u kasabi Konjice”, saopšteno je iz Narodnog univerziteta Konjic (NUK).

Dodaju kako je prvi rad u kojem su se pojavili neki podaci o bogomoljama na desnoj obali Neretve bio onaj koji je napisao Alija Nametak još 1939. godine, a 1983. godine Hivzija Hasandedić u svom radu o hercegovačkim vakufima i vakifima utvrdio je da je Repovačku džamiju 1579. godine sagradio Hudaverdi Mehmed-čauš Bosna i da ovaj potiče iz begovske porodice Repovaca.

-Za izgradnju minareta koji se nalazi na lijevoj strani od ulaznih vrata, a i za nastanak ove džamije, vezana je jedna legenda. Naime, poslije smrti svoje žene Lejle i kćeri Jasmine, Hudaverdi je naredio neimarima da se minaret izgradi na lijevoj strani, strani srca, u znak ljubavi prema njima- navodi se u saopštenju.

Ističu kako je Repovačka džamija tijekom vremena mijenjala svoju namjenu.

-U izvornoj funkciji sakralnog karaktera bila je do neposredno pred Drugi svjetski rat. U tijeku Drugog svjetskog rata služila je kao konjušnica, a nakon rata je postala skladišni prostor u čijoj blizini se nalazila stočna pijaca. Godine 1990. Repovačka džamija temeljito je obnovljena, izmijenjena krovna konstrukcija i krovni pokrivač novim kamenim pločama, sanirana sofa i šerefi na munari. U vrijeme agresije na BiH (1992.-1995.) Repovačka džamija bila je oštećena, te su ponovo sanirana oštećenja i dodatno podignute sofe ispred džamije, a u sklopu dvorišta urađena je abdesthana- navode iz NUK-a.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine  2007. godine proglasila je Repovačku džamiju nacionalnim spomenikom BiH. 

(Preporod.info)