Narodni univerzitet Konjic predstavlja ‘Armijsku ratnu komandu’

Date:

U okviru programa “Online zbirka nacionalnih spomenika s područja općine Konjic”, na facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta Konjic i facebook stranici Zavičajnog muzeja od ponedjeljka, 28. decembra, kroz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura i uz kratki opis bit će predstavljen nacionalni spomenik “Armijska ratna komanda (ARK/D-0) u Konjicu”.

Iz Narodnog univerziteta Konjic ističu kako je riječ o tajni čuvanoj više od 50 godina. 

Planina Zlatar, koja se nalazi u blizini Konjica, desetinama godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, prenosi Fena.

– Po službenoj dužnosti, samo četiri komandanta su znala za postojanje bunkera, pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o šutnji. Gledajući izvana, vidite samo tri obične kuće okružene prirodom. Međutim, te tri kuće su više od 50 godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u bivšoj SFRJ. Bunker je sagrađen kao sklonište za predsjednika Tita, njegovu porodicu i bliže saradnike u slučaju atomskog rata. Također, funkcionisao bi kao centar vojnih operacija (skloništa za Štab vrhovne komande) – navode iz Narodnog univerziteta.

Taj objekt koji podsjeća na labirint, sa svojih više od 100 prostorija obezbijedio bi nesmetan život 350 ljudi u periodu od 6 mjeseci, a u slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je, kako su istakli, bio spreman primiti 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ.

– Oni su mogli boraviti tu šest mjeseci bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom jer se u njemu nalazi sve što je potrebno za normalan život. Temperatura u bunkeru je između 21 i 23 stepena Celzijusa, a vlažnost zraka od 60 do 70 posto, što predstavlja idealne uvjete za život. Objekt ARK se građevinski nalazi u izvrsnom stanju i pristupačan je javnosti. Neprekidno se održavaju sistemi za grijanje, klimatizaciju, protupožarnu zaštitu i svi drugi sistemi u objektu su pod stručnim nadzorom.

Prostor objekta danas se koristi za realizaciju Projekta “Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground”, koji je promotor regionalnih kulturnih vrijednosti. Projekt je proglašen kulturnim događajem Evrope za 2011. godinu od Vijeća Evrope, a u 2013. godini organiziran je pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Iza dva ciklusa Projekta “Bijenale” u Atomskoj ratnoj komandi trajno je postavljeno 80 umjetničkih radova, a zastupljeno je 68 umjetnika iz 28 zemalja svijeta – navodi se u saopćenju.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related