Naša je obaveza da radimo i da se ne prepuštamo nemaru i stihiji

 

Podsjetivši na osnovne ciljeve ramazanskog posta muftija je istakao kako su vjernici postom i molitvama  snažili svoju vjeru, strpljivo i tačno izvršavali svoje obaveze, vodili računa o potrebama i pravima drugih.  „Post je u nama izgrađivao svijest o moralnim granicama, koje nam valja čuvati, koje se ne smiju gaziti i prekoračivati, post nas je čuvao od slabosti i bolesti.  Ramazan nam je unosio nadu, davao snagu i podstrek da ljudsko dostojanstvo treba čuvati i štititi, da ono nije materijalna vrijednost koja se može kupiti i potrošiti. Ljudsko dostojanstvo je neprocjenjiva vrijednost, dar od Boga, život bez njega gubi na smislu i postaje bezličan“ rekao je muftija.

Muftija je pozvao okupljene vjernike da i nakon mjeseca ramazana intenzivno nastave raditi na poslovima od općeg i javnog interesa, jer, kako je kazao,  punina vjerničkog života ogleda se u povezivanju i zbližavanju. „Vjernički život nije u izolaciji, nije u isključivanju, nije u udaljavanju, nije u zanemarivanju. Vjernički život ne može biti u pukoj formi i formalizmu, kojima nedostaje suština i sadržaj“, dodao je.

Iskrenost, samilost, poštenje, pravičnost i halal načina u stjecanju materijalnih dobara samo su neke od moralnih vrlina koje je izdvojio muftija tumačeći islamske vrijednosti kojima se vjernici tokom ramazana nastoje izdići iznad sebičnosti, defetizma i apatije. „Ibadet nije puni i pravi ibadet ukoliko ne prosvjetljuje čovjeka, ukoliko od njega ne pravi korisnog čovjeka, koji zna za red, koji zna za obaveze i dužnosti prema svojim najbližim, prema drugim ljudima, prema svojoj Zajednici“, protumačio je muftija Dedović.

On je pozvao vjernike iz cijele Hercegovine da nastave čuvati  obnovljene džamije i mesdžide u svom rodnom zavičaju, da u njih unose  korisne i žive sadržaje. „ Poslanje ove generacije muslimana je da utisne svoj pečat i doživljaj islama i ramazana u našu vjersku praksu i djelovanje.  Prošlost je historija, od koje se ne živi, sadašnjost je poklon, a budućnost je tajna. Naša je obaveza da sagledavamo procese, da djelujemo i radimo, da ne prepuštamo i zapuštamo, da se ne prepuštamo nemaru i stihiji, da za sve neuspjehe i probleme ne optužujemo druge. Treba da radimo na sebi, da popravljamo sebe, da učimo više, bolje, marljivije, svestranije, da se klonimo površnosti i neupućenosti“, kazao je muftija dodavši kako su promjene na bolje  moguće, ali one traže inicijativu, traže da čovjek ne tapka u mjestu, traže da se pokrene sam i ne traži poticaj od nekoga sa strane, i da uvijek ne iznalazi izgovore da se ne može i da nije isplativo. Do promjena na bolje, do sretnijeg i pravednijeg društva, podcrtao je moguće je doći  savjesnim i odgovornijim  pristupom u radu, posvećenijim djelovanjem i dugoročnim planiranjem.  „Posvetimo se sebi i svome poslanju, svojim porodicama, svojim prijateljima, komšijama, rodbini i svojoj Zajednici, koliko god i kad god smo to u mogućnosti. Ne budimo nemarni. Neka nam misao vodilja bude da treba da živimo život jedni za druge, a ne jedni protiv drugih“, na kraju bajramske hutbe poručio je muftija.

Bajram namaz ove godine po prvi put klanjan je i u obnovljenoj Carevoj džamiji u Nevesinju. Drugi dan Ramazanskog bajrama prema kalendaru Islamske zajednice obilježava se kao Dan šehida. Vjernici će sutra, posjetama  šehidskih mezarja i spomen obilježja, evocirati uspomene na šehide i poginule borce A R BiH koji su trajno živi, kao što trajno živi njihovo djelo.