Nastavak akcije podjele 3.000 ramazanskih paketa za građane BiH (Video)

0
25

U Istiklal džamiji u Sarajevu izvršena je primopredaja 300 humanitarnih paketa za socijalno ugrožene u BiH, koje je osigurao Kulturni centar “Kralj Fahd” Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Primopredaja je izvršena između Centra i Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ koji će dalje pakete distribuirati na teren. Primopredaji su prisustvovali profesor Fikret Mehović, PR u Kulturnom centru, i Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu.

– Ovo je drugi dio humanitarne akcije koju organizira i finansira Kulturni centar “Kralj Fahd”. Riječ je ukupno o 1000 prehrambenih paketa koji, svaki posebno, sadrži 19 artikala, a vrijednost projekta je 100.000KM. Jednim dijelom, 300 paketa, Centar je odlučio distribuirati putem Ureda za društvenu brigu, s kojim imamo odličnu saradnju i 16. aprila smo već uručili prvi dio naše donacije koji se sastojao od dvije tone saudijskih hurmi. I dalje ćemo u budućnosti sarađivati s Uredom, jer visoko cijenimo njegov rad u segmentu pomoći socijalno ugroženima i mislimo da je odličan partner – kazao je profesor Mehović, koji je kazao kako je upoznat preko Ureda za društvenu brigu i Merhameta da je u zadnje vrijeme sve veći broj osoba koje traže pomoć, stoga na ovaj način Kulturni centar “Kralj Fahd” želi direktno pomoći ljudima na terenu.

Ovom prilikom prenio je selame direktora Kulturnog centra dr. Muhamed Alu Šejh koji je osigurao sredstva za aktuelne donacije, a u aprilu je uručen i prvi dio pomoći koji se sastojao od prehrambenih paketa, a jednim dijelom od zaštitne medicinske opreme i sredstava a dezinfekciju, što je još jedna vid pomoći institucijama i građanima BiH.

Inače, ovaj centar je lider u organizaciji besplatnih kurseva stranih jezika i informatike, a do sada se kroz ovaj centar educiralo preko 77.0000 građana. Također, Kulturni centar “Kralj Fahd” je prvi u BiH pokrenuo međunarodne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović je kazao kako svake godine Ured ima dobru saradnju s Kulturnim centrom. I ove godine, kao i prošle dostavljene su dvije tone hurmi stanovništvu, a ove godine će biti podijeljeni i ovi prehrambeni paketi.

– Pakete planiramo dijeliti u sklopu naše akcije podjele tri hiljade paketa na području cijele BiH, uglavnom povratnicima i socijalno ugroženima. Hiljadu i petsto paketa je već pripremljeno, 200 ranije, a zajedno s ovih 300, 200 dodatnih koje ćemo uskoro pripremiti, te 1000 paketa koje ćemo i ove godine tradicionalno u saradnji s BBI bankom i partnerima podijeliti u ramazanu broj paketa će biti preko tri hiljade, što nas posebno raduje. Jedan kontingent paketa je već na terenu, a slijedeći je spreman za Banja Luku, onda ide za Bihać i druga muftijstva – kazao je Malanović i istakao da Ured ne može svugdje podijeliti iftare, kao u akciji podjele 4.000 iftara na području Sarajevskog muftijstva, ali na ovaj način s paketima će nastojati dati podršku povratnicima i onima u potrebi širom BiH.

Akcija podjele ramazanskih paketa počela je početkom ramazana, a opširnije pogledajte u prilogu Televizije BIR.

Donacije Islamske zajednice dijele se putem muftijstava i mreže medžlisa i džemata, koji poznaju stanje na terenu te su u stalnoj komunikaciji s drugim javnim ustanovama i udruženjima, a novina ove godine jeste što Ured, na osnovu ugovora s Bingom, dijeli na području svih muftijstava socijalno ugroženima i novčane bonove ili vaučere koji se mogu iskoristiti u prodavnicama i centrima ovog trgovinskog lanca.

Malanović je ovom prilikom uputio posebnu zahvalu Kulturnom centru “Kralj Fahd” na podršci koju daje građanima i institucijama BiH.

(E.S./Preporod.info)