NATO: Odlučili smo poduzeti dodatne korake za jačanje odvraćanja i odbrane od Rusije

Date:

NATO je saopćio da je u konsultaciji sa saveznicima odlučio poduzeti dodatne korake za jačanje odvraćanja i odbrane u skladu sa članom 4 Vašingtonskog sporazuma, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

– Najoštrije osuđujemo stravičan napad Rusije na Ukrajinu, koji je potpuno neopravdan i bez razloga – navodi se u pisanoj izjavi NATO-a.

Navedeno je da se osuđuje “Bjelorusija jer je omogućila ovaj napad”, a u saopćenju se ističe da je napad ozbiljno kršenje međunarodnog prava i obaveza Rusije.

– NATO stoji uz ukrajinski narod i njegovog legitimnog, demokratski izabranog predsjednika, parlament i vladu te u potpunosti podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, uključujući njene teritorijalne vode – objavljeno je.

Pozivali su Rusiju da odmah prekine svoju vojnu akciju, povuče sve snage u i oko Ukrajine, u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo i omogući siguran i nesmetan humanitarni pristup i pomoć svima kojima je potrebna.

Rusija je pozvana da se “vrati sa puta nasilja i agresije koji je izabrala”, a ruski lideri su pozvani da “preuzmu punu odgovornost za posljedice svojih akcija”.

Naglasili su da akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu prijetnju euroatlantskoj sigurnosti.

– NATO će nastaviti poduzeti sve potrebne mjere kako bi obezbijedio sigurnost i odbranu svih saveznika. Razmještamo dodatne odbrambene kopnene i zračne snage kao i dodatna pomorska sredstva u istočnom dijelu Saveza. Povećali smo spremnost naših snaga za odgovor na sve nepredviđene situacije. Danas smo održali konsultacije u okviru članka 4. Vašingtonskog ugovora. U skladu s našim obrambenim planiranjem zaštite svih saveznika, odlučili smo poduzeti dodatne korake za daljnje jačanje odvraćanja i odbrane u cijelom Savezu – poručeno je.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related