Naznake snažne potražnje podigle cijene nafte prema 73 dolara

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 73 dolara, pojačane naznakama snažne potražnje u zapadnim tržištima i smanjenim šansama za obnovu iranskog izvoza.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte porasla 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,64 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi višoj cijeni, od 70,40 dolara.

Trgovci su se fokusirali na nagovještaje snažnog oporavka potražnje od teških posljedica koje su prouzrokovale mjere suzbijanja pandemije korona virusa.

Podaci iz prometa sugerišu da su ljudi nakon ublažavanja ograničenja ponovo krenuli na put, naveli su analitičari ANZ Researcha u bilješci, pozivajući se na podatke tvrtke TomTom koji pokazuju da je saobraćajno zagušenje u 15 evropskih gradova najveće od početka pandemije.

Ulagače je ohrabrila i procjena američke vlade da će potrošnja u ovoj godini iznositi 1,49 miliona barela dnevno. Do sada su procjenjivali da će iznositi 1,39 miliona barela dnevno.

– Stvoreni su uslovi za uzlet cijena zahvaljujući raširenim očekivanjima da će rast potražnje za naftom znatno ubrzati u drugoj polovini godine – konstatiraju analitičari PVM-a, prenosi Fena.

Tržište je poduprlo i izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici.

U proteklim sedmicama kočnica cijenama bila je pretpostavka investitora da će sankcije na iranski izvoz biti ukinute a ponuda nafte porasti do kraja godine, s obzirom na napredak u pregovorima Irana i zapadnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Izgledi za obnovu iranskog izvoza pogoršani su u utorak nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken izjavio da će čak i u slučaju povratka Irana i SAD-a u nuklearni sporazum na snazi ostati stotine američkih sankcija Teheranu.

Značajniji rast cijena prigušila je vjerovatno odluka kineskih vlasti o smanjenju ogromnog sektora prerade nafte, što bi moglo značiti pad kineskog uvoza sirove nafte za oko tri posto ili 280 hiljada barela dnevno, saznaje se iz dobro obaviještenih izvora, javlja SEEbiz.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je jučer ujutro na svojoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 69,81 dolar, što znači da je pala 33 centa u odnosu na prethodni radni dan.

(Preporod.info)