Ne gazi brata svoga i narod svoj

Date:

Piše: Mustafa Bećirović

Jedanaesti je januar 2021. godine. Jutros sam na sabahu učio suru Sazviježđa, bio je skoro zaturio. Osjetih neku radost, kao da mi je nešto popeglalo nedjeljne pogužvane misli i okopnilo zamrznutu dušu.

Dok sa svojom hanumom pijem jutarnju, obrednu kahvu i na čijem licu godinama odmaram svoj pogled, naumpadaju mi djeca. Ta vječna radost obavijena zebnjom i strahom. Negdje iz moždanog skladišta izviruje rečenica jednog srpskog intelektualca čijeg se imena ne mogu sjetiti, a koja otprilike ovako glasi: “Nije važno odakle smo došli, već je važno kuda idemo. Ne trebamo gledati nazad već ispred. Kad bi bilo važno gledati nazad, stvorio bi Bog oči otraga”.

Zebnja mi struji krvotokom od ovih rečenica.

Kao da mi se misli ponovo gužvaju i izrastaju u žbunje od trnja. Još nisam počeo pisati vasijet djeci, kontam rano je, jer kanim što duže se zadržati na zemlji, ukoliko Bog ne odluči drugačije. U Božijem Rješenju i Odluci nema se pravo na žalbu niti pouke o pravnom lijeku.

Moj vasijet, oporuka djeci počela bi sa glavnim pitanjem:

– Prije nego što umrem, hoću da znam da li vi sebe u ovoj zemlji Bosni gledate samo svojim očima?

– Da li vas je sudbina vaših roditelja, djedova i pradjedova, čija je kolona stradanja i progona duga dvije stotine godina naučila da sebe gledate drugim – tuđim očima?

– Da li vi znate da naši preci nisu ugrađivali dovoljno očiju otraga i bili slijepi za gledanje unaprijed?

– Da li vi znate za jame o kojima govori sura “Sazviježđa” i prokletnike koji su duboke jame kopali, i s puno goriva potpaljivali, oko nje zasjedali, i bili svjedoci onoga što su vjernicama radili – spaljivali. Samo zato što su u Boga Uzvišenog i Hvaljenog vjerovali, svetili s?

– Zar mislite da su nestali i zar mislite da samo zato što su obukli evropski sakoić i što na njih gledate svojim očima, da upaljač i gorivo nemaju? Čuvaju ga i čekaju, i kad se uvjere da na život gledate samo svojim očima, onda će izvaditi upaljač iz džepa. To su oni iz vaše generacije što su “ugravirali ime i prezime” u temelje genocidnog identiteta.

– Da li znate da oni koji ti od države kopaju jamu nisu samo oni koji lopataju. Ti ih ne znaš, oni tajno zasjedaju, smišljaju i plaćaju one iz tvog naroda one što “istinu pretvaraju u laž i laž u istinu”. Znate li ko su oni?

To su oni koje ćeš prepoznati po biljezima i načinu govora. Njih nema u javnom prostoru, ne stvaraju ništa, ni na livadi, ni u radnji, ni u školi, ni u kazalištu, ni u crkvi, ni u džamiji. Oni kod neukih putem “jutubova” ruše simbole, svetinje u ime svetinja.

To su munafici i lažovi. Javljaju se iz šuma, iz kamera, iz teftera. Očevi su im nedavnoj prošlosti u obući, pijani u šeširu ulazili u džamiju za 27. noć Ramazana. Kada ti vjeru ogade lažima koje pretvaraju u istine, kada od tebe naprave glupog Bošnjaka – muslimana, uspjeli su da te u vjerskom i političkom smislu učine nesposobnim.

Onda ćeš biti slijep i sprijeda i otraga i s desna i s lijeva. Krdo na margini, bez džamije i ahmedije, bez lidera i zelene boje, bez učitelja i doktora, bez vojnika i zaštitara.

Eh da ti oporučim:

Kad me ne bude i budeš klanj'o mi dženazu, nemoj plakati. Ali nemoj ni ja da plačem. Ako ćeš ići po bjelosvjetskim destinacijama da te pouče kako da gaziš bijelu ahmediju i da ne podnosiš zelenu boju, ja te se odričem. Ne računaj na stranca, on je predaleko, računaj na sebe, svoga brata i svoj narod. Rahmetli mi je majka na samrti rekla: “Možda će te tvoj brat dovesti do jame, ali nikada te neće u nju baciti da ne možeš iz nje izaći.”

Mi koji smo izvukli glavu iz odluka o nestanku, nismo bolji od onih koji su većina u grobnicama. Bog nam je dao priliku da ne napravimo grešku.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related