Ne nazire se kraj pandemiji: Raste broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini

Broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini raste. Tokom noći u laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od ukupnog broja testiranih na koronavirus otkriveno je 395 pozitivnih uzoraka. 

Kako navode iz KCUS-a raste broj bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-19. Na bolničkom tretmanu je 120 pacijenata s teškom kliničkom slikom. Saopćili su da je danas 366 uposlenika KCUS-a na bolovanju od čega 131 zbog zaraze koronavirusom.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 1.375 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To su rezultati analize uzoraka 1.193 PCR testova i 1.431 antigenskih testova. Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naglašavaju da su uzorci za PCR testiranja prikupljani u periodu od 16. do 18. januara ove godine. Proteklog dana od COVID-19 infekcije oporavilo se 745 osoba. Četiri pacijenta su preminula od posljedica ovog virusa. Trenutno su na bolničkom liječenju 192 pacijenta, od kojih je njih 177 s akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Da je situacija u Sarajevu alarmantna, pokazuju i redovi na svim punktovima za testiranje, gdje građani satima čekaju na test.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 76,56 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 120 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 72. Na respiratoru je sedam osoba, 11 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju devet pacijenata.

– Omikron izaziva blažu kliničku sliku, prezentira se najčešće grloboljom, začepljenim nosom i curenjem nosa, pacijenti povremeno imaju povišenu temperaturu i suhi kašalj, kao i kod delte. No, delta je izazivala puno drastičniju kliničku sliku u smislu teških upala pluća – kazali su za Preporod.info iz domova zdravlja koje smo kontaktirali. 

Navode da imaju pune ruke posla, te da građani satima čekaju na preglede. 

– Dolaze nam ljudi koji su na početku pandemije imali koronu, vakcinisani sa svim dozama i sada su pozitivni na omikron. Nadamo se da će ovoj pandemiji kako se najavljuje brzo doći kraj, jer smo i mi na izmaku snage – kažu doktori, medicinari, sestre, tehničari. 

Velike gužve su i kod pulmologa. 

– Prebolovao sam koronu, imao težu kliničku sliku. Kod pulmologa sam dobio termin tek krajem februara. Zdravstveni sistem je prebukiran, vidio sam to dok sam se liječio. Doktori čine svešto je u njihovoj moći, moramo im i mi pomoći, pridržavati se mjera – kazao je za Preporod.info Hamza Bešlić. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.455 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 82.230 osoba zaraženih koronavirusom i 74.068 izliječenih.

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 820, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 1.362 – podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine do 18.januara ove godine, od početka pandemije potvrđenih je 321.034 slučaja, testiranih je 1.568.430, a umrlih 13.888. 

(A.N./Preporod.info)