Netanyahu: Nema državljanstva za Palestince na aneksiranom području

Date:

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da će nastaviti s planom aneksije na okupiranoj Zapadnoj obali.

U intervjuu za izraelski dnevni list “Israel Hayom”, Netanyahu je kazao da će Palestinci koji žive na okupiranim područjima u dolini Jordana i na Zapadnoj obali ostati, kako je kazao, “palestinski subjekti u enklavama” pod izraelskom sigurnosnom kontrolom, ali bez izraelskog državljanstva.

– Ako se oni (Palestinci) slažu sa svim tim (Netanyahuovim uvjetima), tada će imati vlastiti entitet koji predsjednik Donald Trump definiše kao državu – kazao je Netanyahu.

Nevjerovatni zahtjevi: Palestinci da pristanu na potpunu kontrolu

Rekao je da Palestinci moraju ispuniti deset teških uslova prema Trumpovom planu kako bi imali svoju državu.

Uslovi uključuju da Palestinci priznaju “izraelski suverenitet na području zapadno od Jordana, čuvaju Jerusalem ujedinjenim, neulazak čak nijednog jedinog izbjeglice i izraelski suverenitet na području Judeje i Samarije (Zapadna obala) i tako dalje i tako dalje”.

Netanyahu je dodao da Palestinci moraju pristati na to da Izrael “kontroliše sigurnost u svim područjima”.

Očekuje se da će Izrael 1. jula aneksirati dijelove Zapadne obale, kao što je dogovoreno između premijera Netanyahua i Bennyja Gantza, čelnika stranke Plavo-bijelih.

Plan aneksije je naišao na žestoke međunarodne osude i ogorčenje.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jerusalem, okupirana je teritorija prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na tom području kao i planirana aneksija ilegalni.

(Preporod.info/Agencije)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related