New York: Posjetitelji uživaju u izložbi islamske kulture od Amerike do Zanzibara

Djeca, kao i odrasli mogu učiti o trgovini u tim zemljama, arhitekturi, umjetnosti, običajima, muzičkim instrumentima, životinjama, posuđu i odjeći. Izložba je podijeljena u nekoliko odjela, tako da djeca mogu biti “trgovci” začinima, voćem i povrćem, ribom, tepisima i posuđem, a isto tako mogu “kupovati” i “razmjenjivati” dobra. Djeca osim toga mogu uživati u “vožnji” brodom ili pak na kamili. Izložbu dnevno posjeti i do dvije hiljade osoba.

Posebnu pažnju privlače ćilimi iz Maroka, kafa iz Turske, čaj iz Tadžikistana, začini iz Egipta, tržnica ribe iz Zanzibara kao i mnogi drugi.

Na izložbi je predstavljena i “Američki dom”, gdje se djeca mogu upoznati s primjerima govora i pisma na 24 jezika.

Koordinatorica izložbe Ellen Bari kazala je kako su ovu izložbu započeli s namjerom da se djeca u gradu poput New Yorka, koji je najšira lepeza kultura na svijetu, upoznaju s različitim kulturama i na taj način postanu tolerantni pojedinci.

“Veoma nam je drago što porodice posjećuju naš muzej i što ovdje provode lijepo vrijeme”, rekla je Bari.

Izložbu je posjetila i Cyntia Beck sa svojom kćerkicom Sadie.

“Ovdje smo prvi put i zabavljamo se. Mogu se vidjeti i dotaći različite stvari. Izložba je vrlo živopisna, interaktivna i vrlo zabavna”, kazala je Beck.

Jennifer Colon sa sinom Victorom posjetila je muzej i kazala kako su došli da iskoriste kišan dan i da se veoma zabavljaju, a da njen sin posebno uživa u pravljenju zgrada od kockica.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2017. godine.

(AA)