Nihad Memeledžija, najpoznatiji bh. kuhar za Preporod.info: Nema bolje sofre od ramazanske

Date:

Nihad Mameledžija jedan je od najcjenjenijih kuhara u Bosni i Hercegovini. Kreativnošću i originalnim stilom kuhanja svrstao se u red najboljih i zvan granica naše zemlje, čak na svjetskoj sceni. 

Osim što spada u najbolje kuhare, autor je brojnih knjiga o gastronomiji. Nihad je jedan od onih kuhara koji su radili u mnogim ekskluzivnim restoranima širom svijeta. Na svakom radnom mjestu nastojao je naučiti što više. Ukusna jela, razne recepte, a posebno tradicionalna bosanska jela, Mameledžija rado priprema za ramazan, te ih nesebično dijeli sa postačima, unoseći tako posebnu ljepotu iftara i u naše domove.

Mameledžija zadnjih 20 godina ukusna jela za iftare sprema u Ramazanskom programu Hayat TV u jednoj od najgledanijih emisija “Ramazanska sofra”. 

U razgovoru za Preporod.info kaže da je za njega spremanje iftarske hrane ima posebnu draž, jer “za to Uzvišeni Allah dž.š. posebno nagrađuje”.

Osim što dosta pažnje posveti u pripremi raznovrsnih jela, svojim umijećem uspijeva i da sve na tanjiru izgleda primamljivo i lijepo. Ljubav prema kulinarstvu osjetio je, kaže, u djetinjstvu, pa je još kao srednjoškolac, kada bi se kući vratio sa treninga, pripremao svoja prva jela.

– Iftare pripremam dugi niz godina, više od 20. Na mojoj ramazanskoj sofri su uglavnom kuhana jela, salate i supe, jer se najlakše probavljaju, pa tako naš želudac nije previše opterećen kada krenemo na teraviju, ali i zbog samog zdravlja. Ipak, kafa i kolač su biseri ramazanske sofre. Spremanje iftarske hrane je za mene posebno, mogu reći sveto jer Uzvišeni Allah za to posebno nagrađuje pa su samim tiime pažnja i koncentracija puno veći – kaže Mameledžija.  

Iftari sami po sebi izazivaju jednu vjerničku radost, po hadisu Poslanika a.s., ali i za njihovu pripremu se garantira dupla nagrada što iftar svrstava u lepezu odabranih ramazanskih ljepota i vrijednosti.  

Iako slovi za najboljeg kuhara, Mameledžija kaže da je priprema iftara za njega izazov. Eksperimentiranje u kuhinji različitim okusima nekako je neizbježno za svakog kuhara, no, Mameledžija kaže kako se godinama uvijek vraćate na početak, na izvorne okuse. Za iftar kuha bosanska jela, čak i ona stara, koja polahko padaju u zaborav.  

– Izazov iftara je to što uvijek nastojim da napravim najljepša i najukusnija jela, ali pošto postim i ne mogu da probam hranu koju spremam, uvijek ostanem željan tog momenta kada bih trebao da probam, a sve tako divno miriše. Najviše zbog bosanske tradicije pravimo ta tradicionalna jela za iftar i to su uglavnom jela koja se svakodnevno kuhaju. Naravno nađe se i poneko zaboravljeno jelo kada se za to ima vremena. Draž bosanske kuhinje je ta da podsjeća na kuću, majku, familiju, a ramazanska sofra je neopisiva, jer su to trenuci kada je hrana najukusnija i najljepša. Ne postoji bolja sofra od ramazanske – navodi Mameledžija.  

Kaže da je za njega kompliment kada ga pohvale starije žene, nane, bake, tetke, koje kažu da im se svidjelo nešto što je pripremao, da su u svojoj kuhinji primijenile neki detalj koji im je otkrio. 

– Zaista sam počastvovan i u svakoj emisiji zahvalim Gospodaru svih svjetova što sam baš ja taj koji priprema hranu na TV emisijama, znajući koliko ljudi to gleda i znajući da se mnogi okoriste time  – kaže Mameledžija. 

Za naš portal prisjetio se ramazana kada je bio dijete, kada se najviše radovao somunu i topi.

– Naravno, danas je to drugačije. Često kada kuham samo za sebe i moje najbliže spremim i nešto drugačije, povrće na pari sa maslinovim uljem, ribu i slično – otkriva Mameledžija.

Postačima je poslao ramazansku poruku: “Posvetimo se ibadetu i to onom koji popravlja lično stanje. To znači da razmišljamo o svojim greškama i grijehu prema Gospodaru, a i prema ljudima i da nastojmo da to popravimo postom. Ramazan nam u tome pomaže, jer nas opominje cijeli dan na to”.

Za kraj razgovora postačima je savjetovao šta je najbolje da jedu kako bi im post bio laganiji. 

– Svakako, treba jesti što više kuhane hrane i maksimalno izbjegavati začinjena jela. Za sehur je najbolje konzumirati lagane stvari poput pahuljica, orašastih plodova, kefira…- kazao je Mameledžija.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related