Nikad nije kasno da postaneš hafiz/a Kur´ana

Oko stotinu posjetilaca je imalo priliku poslušati predavanje o razlozima i koristima učenja Kur'ana napamet, praktičnim savjetima, inspirativnim primjerima i sredstvima kako ostvariti veliki cilj – postati hafiz/a Kur'ana Časnog.

Na početku je kratki odlomak iz Kur'ana proučio hafiz Rašid Mehanović, predstavnik naše zemlje na 38. Svjetskom takmičenju u učenju Kur'ana održanom u Meki, gdje je osvojio drugo mjesto u kategoriji pet džuzeva. Nakon predavanja je za prisutne organizovana i prigodna zakuska i druženje.

Predavač o temi motivacije za hifz Kur'ana je bio hfz. Nedim Botić. Iako je s praktikovanjem vjere počeo tek u 21-oj godini, a u toku školovanja bio iskušan s jako teškom bolešću, to ga nije pokolebalo da ostvari velike životne pobjede, od kojih je najveća titula hafiza Kur'ana. Prvi je hafiz Kur'ana iz Bosanske Dubice nakon više od stotinu godina. Aktivan je na medijskom polju, član redakcije portala Akos.ba. Autor više od hiljadu članaka iz raznih oblasti, održao je desetine predavanja u BiH-a i dijaspori. Svojim primjerom je pokazao da bolest nije kraj i da čovjek može da ostvari velike životne uspjehe, bez obzira na prepreke. Posebno se interesuje za polje hifza Kur'ana, i motivisanja mladih ljudi da krenu putem hifza.

Predavač hfz. Botić je istakao da je motivacija ono što čovjeka pokrene da uči Kur'an napamet, ali da hafiz neće postati onaj ko je motivisan, nego onaj ko ima dobre navike. U predavanju je bilo govora i o tome koliko je hifz neprocjenjiva stvar, i da će čovjek biti spreman da uloži i dane i noći da bi to naučio Kur'an onog momenta kad shvati njegovu vrijednost.

„Kad učiš hifz, nailaziš na dvije vrste neprijatelja: tvoja duša i šejtan. Kod nefsa je problem tvoj životni stil, navikao si dušu da odmara, ljenčari. Najveći neprijatelj samom sebi si ti. Tvoja loša organizacija vremena, loše društvo, ljenčarenje su prepreka između tebe i Kur'ana. Moraš se mijenjati, moraš biti bolji, inače ćeš propustiti životnu priliku jer se blagodat hifza ne daje svakome.

Kod hifza Kur'ana je veoma važno nikad ne odustati. Bez obzira koliko puta padneš i staneš sa učenjem, ti opet počni. Bez obzira koliko si daleko, Kur'an te čeka. Zato nikad ne odustaj, ama baš nikad. Uvijek se vraćaj Kur'anu, bez obzira na sve. Ako želiš postati hafiz/a iz svog rječnika moraš izbrisati riječi: „Ne mogu“ i „Odustajem“.

Jedino si gubitnik onog momenta kad skroz odustaneš. Na dunjaluku malo šta ljepše možete iskusiti od hifza, malo se šta po ljepoti i trajnosti tog užitka može porediti sa hifzom. Ku'ran ima doživotnu ljepotu.“, istakao je predavač.

Udruženje Svitanje se ovim putem zahvaljuje Upravi Kulturnog centra Kralj Fahd na čelu s dr. Muhammedom Alu Šejhom na čiju inicijativu i svesrdnu podršku je održano predavanje. Takođe, zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom uveličali predavanje o hifzu Kur'ana i time dali podršku svima onima koji će u budućnosti ponijeti časno ime hafiza/hafize čuvara Knjige Uzvišenog Allaha dž.š.