Niko nije kažnjen za reklamu kladionice na dresovima djece

Date:

Građani Bosne i Hercegovine svake godine u kladionicama potroše milione maraka, što najbolje pokazuje obim problema klađenja, odnosno kockanja koje praktikuju hiljade građana u zemlji, uključujući i veliki broj mladih osoba. Ono što zabrinjava jeste pojava da reklame za klađenje u našoj zemlji nose na fudbalskim dresovima djeca uzrasta od četiri do 13 godina, a takav slučaj zabilježen je u Sarajevu.

Federalno ministarstvo finansija zaprimilo je dopis od Institucije ombudsmena za ljudska prava u Bosni i Hercegovini u kojem izražavaju zabrinutost zbog ove pojave, te se navodi da je pravno lice “Mozzart” d.o.o Banja Luka, koje se bavi djelatnošću kockanja, klađenje reklamirano na dresovima četverogodišnjaka pa i mališana do 13 godina, a po osnovu sponzorskog ugovora sa Školom fudbala “Sparta” Sarajevo.

No, s obzirom da je riječ o pravnom licu iz manjeg bh. entiteta RS, bilo kakve sankcije ili potezi ovog ministarstva su onemogućeni.

– Kako ovaj organ nije izdao odobrenje za rad pravnom licu, već Ministarstvo finansija RS, nismo u mogućnosti sankcionisati pravno lice “Mozzart” d.o.o. Banja Luka, a ni Školu fudbala “Sparta” Sarajevo jer nisu izdavači, prema odredbama Zakona igara na sreću – pojašnjavaju iz ovog ministarstva.

Federalno ministarstvo finansija odmah je 7. januara 2022. godine zatražilo hitnu reakciju Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP). S obzirom na to da se radi o ozbiljnoj i uznemirujućoj pojavi, Preporod.info je tragom dopisa nadležnog ministarstva poslao upit FUZIP-u u kojem se traži odgovor na navedenu situaciju, odakle pojašnjavaju da ni oni nisu nadležni da poduzmu bilo kakve poteze.

– Po zaprimanju dopisa Federalnog ministarstva finansija, federalni tržišni inspektorat je nakon izvršenog uvida u predmetni zahtjev utvrdio nenadležnost, s obzirom na to da je Zakonom o nedopuštenom oglašavanju u članu 7. propisano da trgovci, udruge trgovaca, oglašivači kao i druge zainteresirane osobe koje imaju pravni interes za individualnu ili kolektivnu zaštitu od nedopuštenog oglašavanja, ovlašteni su tužbom od suda zahtijevati da naloži prekid takvog oglašavanja. Nadalje, Zakonom o zaštiti potrošača BiH je propisano da će za prevarno oglašavanje, nezakonito uporedno oglašavanje ili nekorektno oglašavanje biti odgovorni oglašivač ili njegova agencija za oglašavanje. S obzirom da je pravno lice Mozzart d.o.o. registrovano na području entiteta RS, ova Uprava je predmet proslijedila Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS na nadležno postupanje – pojasnili su za Preporod.info.

Po zaprimljenom odgovoru FUZIP-a obratili smo se i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove. Iz odgovora se, nažalost, vidi da do sada, iako je riječ o zloupotrebi maloljetne djece, još niko nije sankcionisan.

– Reklamiranje igara na sreću u smislu zaštite maloljetnika regulisano je Zakonom o igrama na sreću koji je u nadležnosti Republičke uprave za igre na sreću u čijem sastavu djeluje inspekcija koja kontroliše primjenu ovoga zakona. Navedena uprava organizirano djeluje pri Ministarstvu finansija RS. Shodno tome u skladu sa Članom 54. Zakona o opštem upravnom postupku RS, koji kaže da organ koji primi podnesak za koji nije nadležan dužan je isti bez odlaganja poslati organu koji je nadležan, odnosno sudu i o tome obavijestiti stranku, Inspektorat RS predmet je proslijedio Republičkoj upravi za igre na sreću – kaže se u odgovoru koji nam je dostavio Nikola Vidačković, viši saradnik za odnose s medijima Republičke uprave za inspekcijeske poslove.

Na potezu je Republička uprava za igre na sreću, kojoj smo se obratili kako bi što prije oni koji su odgovorni za zloupotrebe snosili odgovornost.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta iz navedene uprave nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, naš portal je prvi upozorio, 18. decembra 2021. godine, na ovaj skandalozni slučaj u tekstu pod nazivom “Kladionicama nije mjesto na dječijim dresovima”.

Treba podsjetiti i da je prije više od dvije godine Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za borbu protiv ovisnosti o kocki, u Sarajevu javnosti predstavio aktivnosti koje Islamska zajednica vodi s ciljem podizanja svijesti o poroku kockanja.

Ukazano je na problem kocke i kockanja u Bosni i Hercegovini, a poseban naglasak je stavljen na sve probleme na koje su nailazili članovi porodica na putu borbe protiv ovisnika o kocki.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, stanovnici ovog bh. entiteta su u kladionicama samo prošle godine potrošili blizu 1,6 milijardi KM, a godinu dana ranije više od 1,3 milijarde KM.

(A. N. / Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related