Njemačka će primiti između 100 i 150 djece izbjeglica iz Grčke

Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Horst Seehofer, najavio je da će nakon požara u izbjegličkom kampu Moria na grčkom otoku Lezbos, u tu zemlju biti izmješteno između 100 i 150 od 400 djece bez prebačene s otoka.

Smatra kako je neophodno pružiti pomoć i osigurati smještaj za ljude koji su boravili u kampu Moria te dodao kako im je grčka administracija, s kojom blisko sarađuju, dostavila listu kako bi im se pružila pomoć u savladavanju izazova.

Najavio je kako će Njemačka primiti između 100 i 150 djece bez pratnje, a isto toliko će prihvatiti i Francuska. Naveo je kako ne može otkrivati više detalja s obzirom na to da pregovori i dalje traju. Seehofer je rekao kako će ostalu djecu primiti osam evropskih zemalja koje učestvuju u ovom procesu.

Dodao je kako je cilj djecu dovesti do kraja mjeseca, a među zemljama koje će pružiti podršku su Finska, Luksemburg, Slovenija, Holandija, Hrvatska, Portugal, Švicarska i Belgija, dok Austrija nije među njima, , javlja Anadolu Agency (AA).

Seehofer je rekao kako je Njemačka preuzela veliku odgovornost kada su u pitanju izbjeglice te da je od 2015. primila oko 1,73 miliona izbjeglica.

U kampu Moria bilo je smješteno oko 12.500 migranata, a od prošle sedmice potvrđeno je najmanje 35 slučajeva zaraze koronavirusom.