Njemačka vlada još nije spremna za ‘izlaznu strategiju’ u borbi protiv epidemije

Date:

Portparol kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert izjavio je u ponedjeljak da bi bilo “neodgovorno” nuditi lažnu nadu u brzo okončanje ograničenja društvenog života u Njemačkoj, u jeku pojačanih poziva na izlaznu strategiju.

Njemačka već sedmicu dana provodi zabranu okupljanja dvije ili više osoba u javnosti. Također je zatvorila škole i većinu prodavnica koje nisu od ključnog značaja. Šef osoblja kancelarke Merkel jasno je stavio do znanja da te mjere neće biti ublažene prije 20. aprila.

Malo je direktnih pitanja bilo upućeno oko toga, ali vlada kancelarke Merkel želi da, u jeku poziva za stvaranjem mjera na ublažavanju ograničenja, zadrži pažnju na omogućavanje toga da njemački sistem javnog zdravstva ne bude preopterećen.

Seibert je kazao da će kancelarka “biti prva koja će objaviti ublažavanje tih mjera na osnovu činjenica, i to sa zadovoljstvom”.

Njemačka je peta u svijetu po broju potvrđenih slučajeva koronavirusa, ali relativno nisku stopu smrtnosti do sada. Seibert tvrdi da se povećanje broja zaraženih odvija previše brzo kako bi se ublažila ograničenja, prenosi Associated Press.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related