Noć Lejetu-r-Regaiba je noć u kojoj se podsjećamo na važnost dove u našim životima

Date:

Centralni mevluski program u povodu Lejetu-r-Regaiba na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar održan je sinoć u džamiji Ali-bega Lafe na Pijesku.

Mevlud su proučili mostarski imami, a prigodan vazu-nasihat održao je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić.  Na početku obraćanja prisutne džematlije je podsjetio na važnost spoznaje brojnih blagodati kojim je Uzvišeni Stvoritelj obdario sljedbenike islama i konstantnog odgovornog odnosa spram svih vrsta ibadeta. 

Obzirom da noć Lejetu-r-Regaib dolazi u jednom od svetih mjeseci pojasnio je značenje i posljedice činjenja nasilja u njima naglasivši pri tome da je jedan od vidova nasilja i činjenje bilo kakvih grijeha.

– Grijesi u ovim mjesecima su posebno teški. Grijesi prema sebi ili drugome u ovome mjesecu se navode kao poseban grijeh i posebno zlo. Zato molimo Allaha da se nadahnemo i ojačamo našu volju, našu vjeru da činimo dobra djela i što više iskrenog ibadeta – kazao je ef. Maksumić.

Govoreći o dovama u noći Lejetu-r-Regaiba akcentirao je da vrijeme dove nije ograničeno i da ih vjernici često, svakog dana trebaju učiti. Kao ilustraciju jedne od njih iskoristio je kur'ansku dovu iz sure Kehf  :

– Gospodaru naša, podari nam od Tebe milost i u ovome što mi radimo podari nam razboritost.  Posljedično sadržaju dove referirao se i na opće društveno stanje u našoj zemlji. Ohrabrio je vjernike da pokažu strpljenja i iskrene nade da će sve izaći na dobro. Vjernik je uvijek zahvalan Allahu,  ako je dobro kaže elhamdulillah, a ako je izložen kušnji strpljiv je i nada se nagradi za to, jer je Allah uz bogobojazne -poručio je ef. Maksumić.   

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related