Nošenje hidžaba nije vjerski simbol nego prakticiranje vjere

U saopćenju su podsjetili kako je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donesen zaključak o zabrani nošenja “vjerskih obilježja“ zaposlenima u pravosudnim institucijama BiH.

“Pojam ‘vjersko obilježje’ nije definiran niti jednim zakonom u Bosni i Hercegovini a nakon donošenja ove odluke članovi/ice VSTV-a su se izjasnili da se ovaj zaključak odnosi prije svega na hidžab (mahramu) koji nose Bošnjakinje. Zabranom nošenja hidžaba uposlenicama VSTV značilo bi i direktno kršenje ljudskih prava, prava na slobodu vjere i uvjerenja, prava na slobodu izbora, prava na rad i niz drugih prava koja ova odluka narušava. Bošnjakinje koje nose hidžab trebaju i moraju imati ista prava kao i svaka druga građanka Bosne i Hercegovine, u svim sferama javnog života”, stoji u saopćenju koje je potpisao glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla apelovali su na VSTV da ponovo razmotri ovu spornu odluku i da u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i poštujući prava i slobode svakog pojedinca donese odluku koja neće ni na koji način diskriminirati niti limitirati nijednog pojedinca.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u saradnji sa Koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija će povodom Dana hidžaba, organizirati različite aktivnosti na području grada Tuzle među kojima je i javna tribinu o temi “Pravo na hidžab u kontekstu Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda“ koja će biti upriličena u četvrtak, 4. februara, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.