Nova vlada, novi početak: Po ko zna koji put

Date:

Piše: Dželaludin Hodžić

Jedna tema proteklih dana, iako nije osvojila naslovnice, nije prošla neopaženo i potakla je javnu raspravu.

Riječ je o najavi Vlade Kantona Sarajevo, odnosno, resorne ministrice kako će Kanton Sarajevo u narednih šezdeset dana dobiti novi tekst Zakona o visokom obrazovanju.

U tu svrhu formirana je komisija koja broji čak 25 članova i ima zadaću u naredna dva mjeseca pripremiti novi tekst. Naravno, ne treba prejudicirati i unaprijed osuđivati zakon koji tek treba formulirati i proći zakonodavnu proceduru. Ne treba, drugim riječima, osporavati mogućnost da novi zakon zaista značajno bolje, obuhvatnije i preciznije uredi ovu važnu oblast.

Ipak, to ovdje nije osnovna zamjerka.

Problem je u činjenici da se svaka nova vlada (a ima ih, nažalost, u svakom smislu previše) prema svijetu i životu odnosi kao da od nje počinje povijest. Oni nastaju ex nihilo, sami iz ničega i došli su da nas izvedu na pravi put i dovedu do spasenja. To je osnovna crta garda i profila svake vlade, koalicije, stranke. Razlikuju se u nijansama. Tim prije jer, u konkretnom slučaju, postoji dobar Zakon o visokom obrazovanju (idealan ne postoji nigdje) čiji su osnovni problemi sadržani u njegovoj primjeni, odnosno, nedovoljnoj primjeni. Često to tako biva.

Udžbenici ustavnog prava, primjera radi, često sadrže ocjenu o Sovjetskom ustavu iz 1936. godine kao paradigmi demokratskog ustava. To je, doduše, stajalo samo u teorijskoj ravni. Praksa je pokazala kako i ustav, bez političke kulture i volje, može biti tek komad papira. To nam je već bliže iskustvo. To bi značilo da bi prvi zadatak Ministarstva, nove ministrice i cijele strukture trebala biti briga o dosljednom i potpunom provođenju zakona. U prvom redu to bi trebalo voditi depolitizaciji i kadrovskom jačanju nadležne inspekcije.

Ona je sada sve suprotno svojoj načelnoj ulozi. Drugo je pitanje, s obzirom da se visoko obrazovanje u Sarajevu ne svodi samo na Univerzitet u Sarajevu, treba li ta pitanja razdvojiti i uređivati posebnim zakonima.

U svakom slučaju ne radi se o prvorazrednom pitanju za osnaženje pozicije visokog obrazovanja. Konačno, mnogo toga govori i sam sastav navedene dvadesetpeteročlane (malo manje članova od neke ustavne skupštine) komisije koja je dobila zadatak da pripremi tekst novog zakona.

Osim što je riječ o glomaznom tijelu, koje je sastavljeno po, blago rečeno, čudnim kriterijima, u kojem nije bilo mjesta niti za jednog člana Pravnog fakulteta UNSA, riječ je, opet, o elementarnom poznavanju upravljanja, procedura, organizacijske i političke kulture (što nužno ne znači da je nezakonito).

Ako se za svaki ozbiljniji posao u pojedinom resoru ili na nivou Vlade (a iniciranje i predlaganje zakonskih rješenja osnovna je zadaća ministarstava) mora formirati neka eksterna komisija, postavlja se pitanje svrhe upravnog aparata. U konkretnom slučaju, uobičajena procedura, u razvijenoj organizacijskoj strukturi i sistemu, podrazumijeva da resorno ministarstvo priprema Nacrt zakona, kojeg onda upućuje u javnu raspravu. Nakon okončanja javne rasprave, u tom ministarstvu se tekst ponovno usaglašava, priprema u formi prijedloga, upućuje predstavničkom tijelu… Znam, i meni djeluje dosadno, ali je tako.

Ovako, formiranjem neke kišobran komisije u kojoj izraženo nedostaje članova humanističke provenijencije, samo se potvrđuje gore naznačeni sindrom koji i ovu vladu tjera da nam poruči da zaboravimo sve što smo živjeli i znali. Sad počinje život i ozbiljna država. A jedna od ključnih oznaka ozbiljnih država i političkih sistema upravo je u minimumu stabilnosti i kontinuiteta. To, doduše, kao uslov traži konsenzus o ključnim pitanjima društva, njegovog razvoja i napretka ali to je već preozbiljno za večernju školu, barem za početni nivo. Ovako, potez nove ministrice pokazuje da su visoko obrazovanje i politika puno više od marketinga i da ipak pakovanje ne prodaje baš sve.

Navedeni slučaj Vlade KS služi tek kao jedan u nizu primjera naše političke fenomenologije novijeg doba koju valja ustrajno i iz temelja dekonstruirati. Za početak u nekoj formi večernje škole.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related