Novalić: Danas donosimo odluke o transferima za pomoć privredi

Federalni premijer Fadil Novalić najavio je da će na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH biti donesene odluke o prvim transferima koje će pomoći privredi radi ublažavanja posljedica izazvanih koronavirusom.

Od početka pandemije Vlada je donijela jednom odluku za “lockdown” što je imalo, kazao je Novalić, dobar efekat na zdravstvo, ali veoma loš efekat na ekonomiju. To se vidjelo po 27.500 otpuštenih radnika.

-To je razlog što sada jako apstiniramo od toga da donesemo drugi ‘lockdown’ unatoč nekim zabrinjavajućim pokazateljima- naglasio je Novalić.

U cilju ublažavanja posljedica pandemije Vlada je donijela mjere koje su bile predviđene za preduzeća koja imaju više od 20 posto propadanja ukupnog prometa.

-Također, doneseni “korona zakon” predvidio je Garantni fond. Ovih sedmica postaje funkcionalan, idu prvi krediti i s naše strane prve garancije. Mislimo da će to biti sljedeći vjetar u leđa našoj privredi- rekao je Novalić.

Garantni fond nije kratkoročnog perioda, jer je namjera da funkcionira po principu revolvinga.

-U nekom dužem periodu ovo možemo korisititi kao instrument Vlade za potporu privredi i ekonomskom razvoju- poručio je Novalić tokom jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je razmatrana Informacija Vlade Federacije vezano za posljedice djelovanja epidemije koronavirusa na privredu sa aspekta primjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pojedinih grana privrede, stanja zaposlenih te stanja u zdravstvu Federacije BIH.

(Preporod.info)