Novalić i Salinas: Izuzetna saradnja Federacije BiH i Svjetske banke

0
21

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u oproštajnu posjetu šefa Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Emanuela Salinasa.

Prilikom susreta, federalni premijer upoznao je gosta s glavnim makroekonomskim pokazateljima u FBiH, a koji su bolji nego u 2019. godini. Gosta je, također, informisao o uspostavljenom stepenu likvidnosti budžeta, što je Federaciji BiH omogućilo da sve svoje obaveze redovno izmiruje prema svim korisnicima budžeta i građanima. Uprkos svim teškoćama izazvanih pandemijom, redovno se isplaćuju penzije, naknade za boračku populaciju i civilne invalidnine, kao i socijalna davanja, a uz sve to uložena su i direktna interventna sredstva u privredu.

– Raste nam i izvoz. Prema posljednjim podacima, u Federaciji BiH je, između ostalog, došlo do porasta izvoza, što je dovelo do pokrivenosti uvoza izvozom od 66 posto – kazao je Novalić, prenosi Fena.

Ovom prilikom naglasio je i važnost projekata koje podržava Svjetska banka u našoj zemlji.

– Uz postojeće projekte koje već provodimo, istakao bih dvije ključne tranzicije koje nam puno znače. Jedna se odnosi na energetski sektor, uključujući obnovljive izvore energije, a druga na što veću zaštitu okoliša rješavanjem problema zbrinjavanja krutog otpada – naglasio je federalni premijer.

Emanuel Salinas je kazao da njegov nasljednik na poziciji šefa Ureda Svjetske banke u BiH ima veliko iskustvo stečeno na dužnostima u tranzicijskim zemljama, što će dodatno koristiti u dizajnu i provođenju specifičnih projekata u BiH.

Premijer Novalić zahvalio je gostu na svemu što su on lično i Svjetska banka učinili na dobrobit naše zemlje, a posebno Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Preporod.info)