Novi broj IIN Preporod: Prijetnje civlizaciji

Date:

viber_image_2022-01-15_14-36-00-259.jpg - Novi broj IIN Preporod: Prijetnje civlizaciji

Novi broj Islamskih informativnih novina Preporod  dostupan je od danas, 15. januara 2022. godine. Protekli događaji u Banja Luci, Doboju, Foči, Janji, Gacku, Priboju i Novom Pazaru, obilježeni prijetnjama Bošnjacima muslimanima kao i ponovnom potvrdom antidržavnih djelovanja političkog vrha manjeg entiteta RS obilježavanjem neustavnog dana tog entiteta, u fokusu su novog broja Preporoda. 

U rubrici Zajednica čitajte o osudama reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića serije incidenata i prijetnji muslimanima u Priboju, o imamima iz Janje i podršci upućenoj njima te ostalim aktivnostima reisu-l-uleme Kavazovića. Također, Preporod je upriličio i kratak razgovor s muftijom sarajevskim Nedžad-ef. Grabusom koji je poručio: „Političke blokade u državi odražavaju se i na njeno predstavljanje u svijetu“. 

U nastavku Preporod izvještava o prvom ovogodišnjem seminaru za imame Medžlisa IZ Sarajevo na kojem je gost-predavač bio akademik Enes Karić. Uz ovu vijest, Preporod donosi osudu napada na akademika Karića u proteklom periodu. U ovom broju Preporod objavljuje integralni tekst održanog predavanja akademika Karića pod naslovom „Deset teških pitanja u Kur'anu – prvo: Zašto ima Bog?“

– Građanima Bosne i Hercegovine, posebno povratnicima koji su odlučni nastaviti živjeti u ovoj zemlji, treba efektivna država koja će ih zaštiti i stoga je sada možda najvažnije žurno izmijeniti diskriminirajuće ustavne odrednice i osigurati ravnopravnost svih na svakom pedlju domovine. Odlučnost tih građana, nepristajanje na bespomoćnost te način razumijevanja cijele situacije i bistrina kojom se nose s njom su istinsko herojstvo i borba za Bosnu i Hercegovinu koje obavezuje sve – stoji u Uvodniku novog broja glavne i odgovorne urednice Preporoda Senade Tahirović.

Nastavljena je redovna rubrika Duhovnost, potom i kolumna Fikreta Karčića te početak nove serije kolumni Mustafe Spahića.  

Između aktuelnosti izdvajamo posjetu Bošnjacima muslimanima u Prijedoru i Kozarcu. Čitajte o razgovoru sa glavnim imamima i predsjednicima medžlisa Prijedor i Kozarac: „Ako Bosne nema u manjem entitetu, nema je nigdje“.

A, 9., januara ekipa Media centra Islamske zajednice boravila je u Janji nakon što su prethodnih dana Bošnjaci bili izloženi prijetnjama i provokacijama. O tome čitatajte u nastavku rubrike Aktuelno, kao i o protestima bosanskohercegovačke dijaspore širom svijeta koji su bili „glas za mir i zaštitu ustavnog poretka Bosne i Hercegovine“.

Kolumnu „Šta poslije 9. januara?“ potpisuje Jasmin Medić.

– Nije dovoljno što je istina na našoj strani, moramo raditi više – poručio je u intervjuu na dvije stranice za Preporod dr. Hikmet Karčić, istraživač u oblasti genocida i viši stručni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

U novom broju čitajte o ekonomskom stanju u Bosni i Hercegovini i o tome šta nas očekuje u narednom periodu. 

Preporod izvještava i o svečanosti obilježavanja 485. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke, a tim povodom donosi i razgovore s ovogodišnjim laueratima, dobitnicima posebnih priznanja za afirmaciju Medrese, prof. dr. Orhanom Bajraktarevićem i prof. dr. Ismailom Palićem.

U novom broju čitajte i o nedavno objavljenom izdanju Evropskog izvještaja o islamofobiji za 2020.: „Nova era u institucionalizaciji islamofobije.“

U rubrici Kultura Preporod piše i dvadeset godina časopisa „Bosanska Sumejja“ te o drugim vijestima iz kulture. Također, zastupljen je i niz vijesti i priča iz medžlisa IZ u BiH. Uz to, Preporod donosi i priču o mladom kaligrafu Jasminu Deliću iz Velike Kladuše.

Čitajte i o hafiskoj dovi hafizi Iman Silajdžić, osmoj hafizi Gazi Husrev-begove medrese u 2021., godini. Pored ostalog rubrika, Globus kontinuirano donosi značajne vijesti iz svijeta.

Ahmed Mehmedović u rubrici Godišnjice piše o Hadži Muhammed-efendiji Čajničaninu, a Hadžem Hajdarević u Iverju o svome drugu rahmetli Hasanu Čengiću.

Naveden je dio naslova koji vas očekuju u novom broju Preporoda. Podsjećamo, IIN Preporod dostupne su u printanom i digitalnom izdanju.

O tome kako se pretplatiti informišite se na ovom linku.

(Hasan Hasić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related