Novi broj Preporoda: Konačni pad Američke imperije?

Date:

U novom broju štampanog i digitalnog izdanja Preporoda od 15. juna dr. Fikret Karčić piše o povijesti rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), podsjećajući da je sve počelo 1619. godine kada su Portugalci dopremili 20 i više Afrikanaca koje su kidnapovali u Angoli i prodali kao robove u tadašnjoj britanskoj koloniji Virginija. 

Preporod donosi i tekst Mirnesa Kovača “Konačni pad Američke imperije?”, u kojem se ukazuje da američki predsjednik Donald Tramp ne odustaje od svojih ponekad luđačkih ideja, bez obzira na činjenice da američka ekonomija propada, da nezaposlenost doseže rekordne cifre, da je rasizmom unutarnja američka sigurnost ozbiljno narušena i da američki građani umiru u rekordnom broju.

Čitaocima se nudi i intervju Meše Selimovića za Preporod iz 1972. godine “Moja filozofija je iz mog muslimanskog korijena”, ali i intervju sa Huseinom Haskovićem, jednim od najboljih bh. pjesnika.

Između ostalog, Preporod donosi i ispovijest majke koja je sina izbavila iz ralja droge, te razgovor sa Seadom Omeragićem, dugogodišnjim novinarom, pod naslovom “Novinar mora biti iznad svake politike”.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related