Novi broj Preporoda: Ostacima srušenih džamija zatrpavali masovne grobnice

Date:

Nakon obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici za Preporod od 15. jula govori reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema je čestitao Organizacionom odboru i svim zaslužnim koji su učinili da ova godišnjica bude obilježena dostojanstveno i kako priliči preživjelim žrtvama genocida.

– Očuvanje sjećanja na nevino stradale žrtve genocida i istine o onome što se dešavalo tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu je naša zajednička dužnost i pred nama je dug put koj trebamo proći. Ova godišnjica je tek jedan međaš na tom putu – istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Andras J. Riedlmayer, direktor Dokumentacijskog centra za islamsku arhitekturu programa Aga Khan na Univerzitetu Harvard i stručni svjedok Haškog tužilaštva o sistemskom uništavanju kulturne baštine u BiH u periodu od 1992. do 1996. godine na suđenjima Miloševiću, Šešelju, Karadžiću, Mladiću za Preporod se prisjeća svog putovanja po Bosni s ciljem prikupljanja dokaza u vezi sa sistematskim uništavanjem sakralnih objekata, među kojima je rušenje džamija u Brčkom čijim ostacima su zatrpavane masovne grobnice.

Naveo je i transkripte razgovora s pripadnicima VRS-a koji su učestvovali u rušenju džamija.

“Pitanje: Koliko je džamija bilo u opštini Sokolac na početku 1992? 

Odgovor: Bilo je pet džamija.

Pitanje: A do vremena kada je džamija u Novoseocima uništena od strane Druge romanijske brigade, koliko je džamija ostalo u opštini Sokolac?

Odgovor: Nijedna. Vjerujem da je tokom ovih operacija, o kojima smo upravo diskutovali. Ostale su već bile uništene. Nisam siguran za onu u selu Košutica, blizu puta Sokolac-Han PIjesak. Ne znam da li je ona dignuta u zrak prije one u Novoseocima ili poslije. U svakom slučaju, u rasponu od nekoliko dana, nije više bilo džamija na teritoriji opštine Sokolac.

Pitanje: Gospodine Tupajić, možete li Sudu dati bilo kakav uvid u to zašto su ove džamije uništene?

Odgovor: Među Srbima postoji vjerovanje da ako nema džamija, nema ni muslimana. Uništenjem džamija, muslimani će izgubiti motiv da se vrate u svoja sela.

Tekstom “Plemku Konacpoljsku silom su pokrstili i dali joj ime Biljana Jovanović“ Preporod se prisjeća svih zločina nad ženama.

Pred nju je izašao vojnik sa velikim drvenim krstom o vratu i na silu je primorao da poljubi krst, govoreći joj da će to jednog dana raditi sve balije.

– Poniženje i uvrede koje sam ja proživljavala ne bih poželjela nikada nikome. Kada bih svaki detalj onog što mi se događalo pisala, trebao bi mi još jedan život da bih sve to što se događalo stavila na papir – u svojim memoarima piše Plemka Konacpoljska.

Nakon izvjesnog vremena komandant tog kampa, ili osoba koja je ima komandne nadležnosti rekao joj je da će je ostaviti u životu samo ako pređe na pravoslavnu vjeru i ako promijeni ime.

Preporod u novom printanom i digitalnom izdanju nudi još mnogo kvalitetnih sadržaja. 

Preporod možete nabaviti na trafikama u vašem gradu i posjetom stranice preporod.com

Pozovite nas na broj tel. +387 33 236 493 i postanite član porodice pretplatnika Preporoda. Pratite nas na našoj Facebook i Twiter stranici.

Obnovite na vrijeme pretplatu za 2020. godinu slanjem prijave na e-mail  adresu preporodpretplata@gmail.com

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related