Novi broj Preporoda: Prva džamija u Sloveniji otvara svoja vrata

Date:

U novom broju od 1. februara Preporod donosi ekskluzivnu reportažu o Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani te prve fotografije unutrašnjosti centra i džamije, koji će imati radno otvorenje u februaru klanjanjem džume namaza. Ovo je prva džamija u novijoj povijesti Sloveniji i u ovoj zemlji od Prvog svjetskog rata nije bilo nijedne džamije. O stanju muslimana u Evropi i drugim temama razgovarano je s muftijom ljubljanskim Nedžadom ef. Grabusom.

U tekstu Poljubac za Karadžića daje se osvrt na knjigu Moj ratni zločinac američke autorice Jessice Stern koja relativizira, normalizira i opravdava Radovana Karadžića osuđenog na doživotnu robiju za Genocid u Srebrenici i zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Laskavo i naivno prikazivanje Karadžića od strane Stern odražava duboki utjecaj kojeg je on imao na nju, što s vremena na vrijeme graniči sa hipnotičkom snagom. Na mnogo mjesta u knjizi iskazuje simpatije prema njegovom izgledu “visok i zgodan, valovite smeđe kose, byronska figura,” i manirima kada ga opisuje kako “ustaje na dvorski način” ponaša se “uvijek džentlmenski”, te da “još uvijek odaje snagu”: “Lakše mi je kad čujem njegov autoritativan glas. Glas doktora zaduženog za ovu mentalnu bolnicu, koji je navikao da je po njegovom. Glas predsjednika.”

Analiziran je i tekst “Nacionalizam s bošnjačkim predznakom” autora fra Drage Bojića, koji je u svom tekstu iznio iznimno tvrdnju da su svi nacionalizmi “isti”, te da Islamske informativne novine “Preporod” pružaju podršku “muslimanskom fundamentalizmu“.

U sociološkoj analizi “Šta starost donosi?“ razmatra se kako žive oni oni koji sada imaju više od 60 godina, što se u svijetu smatra granicom starosti, jer ne samo što su iškolovali svoju djecu od kojih bi sada velika većina otišla trbuhom za kruhom u druge zemlje, iznijeli su i podnijeli teret rata i ratnih razaranja u BiH. Ono što su mukotrpno radili i zaradili za svog aktivnog života i što bi trebali rahat koristiti u starosti uskraćuje im se, jer državni (penzioni) budžet je sve tanji i tanji. To što su oni radili i na hrpu sakupljali pojeli su ‘skakavci’. Koga briga za to?

Zainteresirani mogu pronaći još mnogo informativno-edukativnih sadržaja u novom štampanom izdanju Preporoda, kojeg možete nabaviti na trafikama, te u digitalnom izdanju na adresi preporod.pressreader.com ili instaliranjem aplikacije za andorid i iOS telefone.

Preporod

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related