Novi Ilmihali predstavljeni muallimima Medžlisa IZ Zenica

Date:

Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica povodom početka 2020/21. mektebske godine organizovali su Stručni seminar za muallime MIZ Zenica, na kojem su predstavljeni novi Ilmihali mektebske pouke.

Seminar je održan u Ensar džamiji u Zenici, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera o zaštiti od korona virusa.

Organiziranje seminara za muallime na početku mektebske godine ustaljena je praksa Muftijstava i medžlisa IZ Muftiluka zeničkog, a dodatni motiv za organiziranje ovog seminara bio je u činjenici da je početak mektebske 2020/21. godine obilježen specifičnim okolnostima nastalim zbog početka primjene Novog nastavnog plana i programa mektebske pouke, nove mektebske pedagoške dokumentacije i novih udžbenika.

Nove Ilmihale mektebske pouke 1, 2 i 3 zeničkim muallimima predstavili su: mr. Ibrahim ef. Softić, autor Ilmihala 1, te koautori Ilmihala 2 i 3: Ismail ef. Jusufović, mr. Reuf ef. Ibreljić, Muhamed ef. Bilčević i mr. Jakub ef. Salkica.

Obraćajući se zeničkim muallimima predavači su, između ostaloga, istakli da je osnova za izradu novih Imihala bio Nastavni plan i program mektebske pouke, kojeg su Rijaset i Vijeće muftija usvojili 2017. godine. Također istaknuto je da je jedna od inovacija u novim Ilmihalima metodologija u pripremi i realizaciji mektebske pouke onako kako to zahtijevaju naše vrijeme i savremene okolnosti. Pored predstavljanja Ilmihala u okviru stručnog seminara bilo je govora i o pedagoškim i didaktičko-metodičkim principima, te o mogućnostima unapređenja rada u mektebu.

Završnu riječ na seminaru održao je muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Nakon što je čestitao autoru i koautorima Ilmihala, muftija jeukazao na značaj održavanja ovakvih seminara.

– Stručni seminari potrebni su s vremena na vrijeme mullimima kao osvježenje i dodatna motivacija u radu zbog profesionalnog sagorjevanja kojem smo svi izloženi – rekao je muftija Dizdarević te napomenuo da imami i muallimi rade beskrajno važan posao.

Seminari za muallime ostalih medžlisa Muftiluka zeničkog planirani su za narednu sedmicu.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related