Novi Pazar: 1.670 kompleta besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda

Date:

Za učenike prvih razreda u sandžačkim opštinama koji će pohađati nastavu na bosanskom jeziku Republika Turska je osigurala sredstva za 1.670 kompleta udžbenika koji su danas stigli u Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je zahvalila narodu i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i Turskoj agenciji za razvoj i saradnju (TIKA) koji su, kako je podvukla, pomogli da se prevaziđu problemi prilikom realizacije ove donacije. 

Ovom prilikom je podsjetila da je TIKA sa Vijećem imala niz projekata, te predstavila planove o nastavku saradnje.

– Nastavićemo sa projektima, a sve u sklopu unapređenja nastave na bosanskom jeziku. Prije svega, kvaliteta i uslova u kojima se izvodi ta nastava. U planu je da u sljedećem periodu obuhvatimo i nabavku tehničke opreme za sve nastavnike, posebno učitelje koji su u nastavi na bosanskom jeziku. Sa institucijama Bosne i Hercegovine radimo na nabavci lektira – kazala je Curić.

Dodala je i da će ove godine sve škole u Sandžaku biti obezbijeđene dezinfekcionim i zaštitnim sredstvima kako bi što bezbjednije bila izvođena nastava u uslovima pandemije korona-virusa.

Iz BNV-a je najavljeno da će besplatni udžbenički kompleti za prvi razred osnovne škole tokom sljedeće sedmice biti podijeljeni školama u Sandžaku u kojima se nastava izvodi na bosanskom jeziku, javlja Anadolija.

– Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka – istaknuto je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related