Novi Pazar: Curić i Biševac pozvali Bošnjake da učestvuju u popisu stanovništva u oktobru

Date:

U Republici Srbiji 1. oktobra ove godine počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Na taj događaj se u regiji Sandžak gleda sa posebnom pažnjom, i kampanja pozivanja građana da se popišu sprovodi se dinamičnije nego bilo gdje u Srbiji.

Predstojeći poziv bio je povod susreta gradonačelnika Novog Pazara i delegacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koju je predvodila predsjednica krovne ustanove Bošnjaka u Srbiji Jasmina Curić.

Nakon sastanka upućen je poziv svim građanima da se popišu, a naročito Bošnjacima da se na popisu izjasne da su Bošnjaci, da im je jezik bosanski, a vjera islam.

Ovaj popis je, istakli su Biševac i Curić, prilika da se ispravi greška koju je narod načinio u Sandžaku na posljednjem popisu stanovništva, 2011. godine, kada su poslušali pozive određenih partija i institucija, koje su Bošnjake pozivale da bojkotuju popis i odbiju da se popišu.

Novi Pazar - Novi Pazar: Curić i Biševac pozvali Bošnjake da učestvuju u popisu stanovništva u oktobru

– Ovaj sastanak jedan je u nizu sa predsjednicima sandžačkih opština. Ovaj popis od suštinske je važnosti za sve građane, od suštinske važnosti za nacionalno izjašnjavanje Bošnjaka, a ovaj popis je prilika da se ispravi greška od 2011. godine kada su neki društveno-politički akteri pozvali Bošnjake da bojkotuju popis i tom prilikom negativno se bojkot reflektovao na sve oblasti života, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, socijalnu zaštitu, a posebno na ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka. Ovo je prilika da se izjasnimo da smo Bošnjaci, da nam je jezik bosanski, a vjera islam. Od tog broja, Bošnjacima zavisi ostvarivanje nacionalnih prava, od tog broja zavisi ostvarivanje prava na nastavu na maternjem jeziku. Imamo primjer da nam je u Priboju zbog samo stotinjak nepopisanih Bošnjaka pravo na nastavu na maternjem jeziku uskraćeno i gdje je bilo mnogo nepravilnosti tokom popisa 2011. godine. Danas smo dogovorili da BNV i Grad Novi Pazar aktivno rade na pozivanju svih građana da se odazovu popisu. Smatramo da je to i nacionalna i građanska obaveza i da od tih rezultata zavisi sveukupan razvoj zajednice i ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji – rekla je predsjednica BNV Jasmina Curić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je kako od popisa zavisi i to koliko će ljudi biti zaposleno, koliko će Bošnjaka biti u institucijama i koliki će transfer sredstava biti opredjeljivan Novom Pazaru iz državne kase.

– Centralna tema našeg susreta odnosila se na potpuni uspjeh dolazećeg popisa. I dalje se sagledavaju posljedice bojkota popisa 2011. godine, naročito u Novom Pazaru. Ogromna je šteta načinjena BNV, Bošnjacima i svim građanima Novog Pazara. Određeni broj Bošnjaka se nije popisao i to je uticalo i na ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka, ali i na druge benefite koji su se mogli ostvariti. Lokalna samouprava je ostala uskraćena za različite benefite i prilive iz državnog budžeta, a koji su vezani za broj stanovnika. Za ovih jedanaest godina izgubili smo oko 30 miliona eura, a svjesni smo šta smo sve za taj novac mogli da uradimo, da izgradimo škole, puteve i drugu infrastrukturu. Zapošljavanje i investicije u svim oblastima zavisiće u najvećoj mjeri od toga koliko nas bude imalo, na osnovu popisanih stanovnika – rekao je Biševac.

Popis stanovništva održaće se u Republici Srbiji od prvog do 31. oktobra 2022. godine. Nedavno su u Novom Pazaru odabrani instruktori za popisivače, a ovih dana vrši se selekcija onih koji će po sistemu “od vrata do vrata” vršiti popis stanovnika, domaćinstava i stanova.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related