Novi Pazar: Stigle vakcine protiv COVID-19 za 75 korisnika Gerontološkog centra

Date:

Prve doze vakcine kompanija Pfizer/BioNTech iz Instituta “Torlak” stigle su danas do novopazarskog Zavoda za javno zdravlje. Potom će biti distribuirane do korisnika Gerontološkog centra koji će tokom dana, uz dobrovoljni pristanak, primiti vakcinu protiv COVID-19.

Kako prenosi Anadolija, stručni tim koji čine ljekari i medicinsko osoblje novopazarskog Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), tokom dana će vakcinisati 75 korisnika Gerontološkog centra u tom gradu, nakon što su prošli potrebnu obuku.

Direktor ZZJZ Novi Pazar, dr. Šefadil Spahić, uvjeren je da je početak imunizacije samo početak kraja pandemije koronavirusa, ali da će period borbe i dalje trajati.

– Ovo je samo jedan početak, drago mi je zbog korisnika zato što će moći da se vrate normalnom načinu života posle dugog karantina. Drago mi je i zbog zaposlenih jer više neće morati da budu u četrnaestodnevnom karantinu – rekao je Spahić.

U Domu za stare u Novom Pazaru korisnici su u takozvanom preventivnom karantinu od početka aprila. Zaposleni koji brinu o starim osobama bili su podijeljeni u dvije ekipe i u Gerontološkom centru su provodili po 14 dana. Prije dolaska na posao, nakon pauze od 14 dana, zaposleni se testiraju i sa negativnim rezultatom preuzimaju smjenu u trajanju od dvije sedmice.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related