Novi Sad: Poseban jelovnik u vrtićima za muslimansku djecu

Date:

Od nove školske godine u svim vrtićima Predškolske ustanove “Radosno djetinjstvo” u Novom Sadu počeo je da se primjenjuje poseban jelovnik za djecu islamske vjeroispovijesti. Ova odluka primjenjuje se od 1. septembra 2019, ali, kako navode iz Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, s početkom 2020. godine u vrtićima ove predškolske ustanove na oglasnim tablama postavljeni su i jelovnici za djecu iz muslimanskih porodica. Ti jelovnici, kao i uobičajeni, sadrže četiri obroka – doručak, užinu, ručak i užinu, ali prilagođeni su potrebama islamske vjere, javlja Anadolu Agency.

Rukovodilac službe ishrane “Radosnog djetinjstva” Dejan Bašić kaže da od uvođenja posebnog jelovnika za djecu iz muslimanskih porodica 1. septembra do danas, broj obroka koji se posebno pripremaju za tu djecu narastao je na 150, na osnovu zahtjeva koji roditelji djece napišu, odnosno da im se zbog vjerskih uverenja obezbijedi poseban režim ishrane.

„Izgradnjom nove, savremene, centralne kuhinje ’Radosnog dejtinjstva’ kapaciteta oko 60.000 obroka dnevno, koja pokriva 70 vrtića u Novom Sadu i prigradskim naseljima, stvorili su se uslovi i da pripremamo obroke za djecu koja su na posebnom režimu ishrane. To podrazumijeva pripremu obroka za djecu koja imaju određenu vrstu intolerancije na namirnice, alergije i za jedan dio mališana iz muslimanskih porodica“, navodi Bašić.

Dodaje da, s obzirom na činjenicu da se u ishrani muslimana ne koristi svinjsko meso, djeca islamske vjeroispovijesti jedu sve obroke kao i ostala deca, samo što se u jelovniku namirnice sa svinjskim mesom zamjenjuju mesom drugih životinja, odnosno ribom.

„Kada je na jelovniku za doručak stišnjena šunka od svinjskog mesa, njima se poslužuju pileća prsa u omotu, a umesto hamburške slanine, dajemo ili konzervu ribe ili pileća prsa. Svježe svinjsko meso koje se koristi kod određenih jela za ručak, za decu iz muslimanskih porodica zamjenjuje se junećim mesom“, ističe Bašić.

Najveći broj posebnih obroka ide u rubne dijelove grada, ali se takva hrana distribuira i u vrtiće gde je broj djece na posebnom režimu ishrane minimalan, jer svi roditelji koji za djecu traže poseban obrok imaju pravo da se njihova djeca tako i hrane.

Bašić napominje da je u PU „Radosno djetinjstvo“ upisano preko 16.000 djece i da, prema procjenama, broj mališana iz porodica u kojima se praktikuje islam doseže do hiljadu, ali da je za sada broj zahtjeva za posebnom ishranom znatno manji od tog broja. 

O obrocima za muslimansku djecu najviše brigu vodi računa Šuretka Šabani, kuharica u centralnoj kuhinji. Ona navodi da se o svemu vodi računa, pa nije u pitanju samo priprema, već i transport hrane.

„Imamo posude koje posebno koristimo za transport obroka do vrtića. Najčešće ja kuham te obroke, a ima dana kada nije potrebna posebna priprema hrane, jer toga dana u jelovniku nema svinjetine“, navodi Šabani.

Prema riječima mufije vojvođanskog Muhameda ef. Ziljkića, Novi Sad je jedini u Vojvodini koji se na ovaj način odnosi prema djeci iz muslimanskih porodica.

„Ovo je veoma značajno za našu zajednicu i naše vjernike, jer možemo našu djecu da vodimo u vrtić i ne brinemo o tome šta će i kakvu hranu jesti, i da li je ona u skladu s halal standardima ili ne. Posebnu zahvalnost dugujemo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, i ’Radosnom djetinjstvu’ koji su uvažili naše potrebe i izašli nam ususret“, navodi Ziljkić.

Dodaje da i njegova dvojica sinova od ove školske godine idu u vrtić upravo zbog uvođenja posebnog režima ishrane i da je za to zaslužan novosadski gradonačelnik.

„S obzirom na naše veliko prijateljstvo, često se susrećemo i neformalno razgovaramo o raznim temama. Pošto zna da imam dvoje male djece, jednom prilikom gospodin Vučević pitao me je da li moja djeca idu u vrtić. Rekao sam mu da ne idu i da je najveći razlog to jer nismo uspjeli da ostvarimo pravo na ishranu za našu djecu zbog vjerskih uverenja, i on je predložio da se taj problem reši”, kaže Ziljkić i dodaje da je značajno i to što i druga djeca koja zbog verskih uverenja ne jedu svinjsko meso, poput Jevreja ili adventista, mogu da traže poseban režim ishrane.

Ziljkić podsjeća da je odlukom gradskih vlasti Novog Sada od 1. januara ove godine vrtić besplatan, što će umnogome olakšati položaj i muslimanskih porodica, koje većinom spadaju u ekonomski ugroženu grupu.

Anadolija/Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related