Novi val migranata stigao u Tuzlu

Date:

Pred Terenskim uredom za strance u Tuzli u utorak oko podneva bilo je više od stotinu migranata koji su popunjavali prijemne obrasce, a potom nastavili pješačenje prema glavnoj autobuskoj stanici, javlja Anadolu Agency (AA).

U posljednjih nekoliko dana evidentiran je ilegalni ulazak više od stotinu migranata koji granicu između BiH i Srbije prelaze u rejonu Zvornika.

“Grupe koje su na naše područje stigle prethodnih dana su upućene za Sarajevo. Migranti koji prolaze preko područja u našoj nadležnosti imat će policijsku pratnju”, ističu u Policijskoj upravi MUP-a TK.

Migranti koji iz Srbije pređu u BiH dolaze na nepoznat teren, a, primjerice u rejonu Vitinice i Sapne, znaju od policije bježati po šumama koje su još uvijek pod minama. Za sada nije bilo tragičnih ishoda.

Tuzla je prvi tranzitni grad na njihovom putu ka Sarajevu i Bihaću. Početkom marta službenici policije su dislocirali oko 500 migranata iz improviziranog šatorskog naselja s tuzlanske autobuske stanice u Blažuj kod Sarajeva.

Potom je došla pandemija COVID-19 i bio je smanjen priliv migranata. No, s popuštanjem mjera i boljom epidemiološkom situacijom, migranti iz raznih krajeva svijeta počeli su prelaziti rijeku Drinu i ulaziti na teritoriju Bosne i Hercegovine.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related