Novi zakon o radu u Crnoj Gori predviđa i rad od kuće

Date:

Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog zakona o radu kojim se, između ostalog, predviđa i rad od kuće kao i rad na daljinu.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je, predstavljajući vladin prijedlog, rekao da je u pitanju moderan zakon koji je usaglašen sa relevantnim evropskim zakonodavstvom. 

– Većina EU standarda koji se tiču radnog zakonodavstva su u bitnome popravili položaj zaposlenih i čula se ocjena da će novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i biti po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca. Novi Zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca – rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje Ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 mjeseca – kazao je Purišić

On tvrdi da je Vlada prilikom izrade zakona konsultovala važne međunarodne partnere, kao što su Svjetska banka (WB) i Međunarodni monetarni fond (IMF).

Kazao je da su rješenja dogovorili sa socijalnim partnerima, akademskom zajednicom i nevladinim sektorom. Purišić je podsjetio da je rad na zakonu trajao gotovo tri godine, dok su konsultacije sa Evropskom komisijom (EK) trajale godinu i po.

-Zakon je pružio valjane odgovore, koji se odnose na to da se radno zakonodavstvo uskladi sa EU standardima, obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada kao i mehanizmi bolje zaštite zaposlenih i suzbijanja nelegalnog tržišta rada -tvrdi Purišić.

On je pojasnio da će se, prema prijedlogu zakona, radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

– U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana i na taj način se izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga, dodao je Purišić.

On je rekao i da je zakon predvidio slučajeve gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri.

(AA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related